Dokumentarni film o Romkinjama "Drugačije" na Svetski dan Roma (VIDEO)

- Dosta je bilo da nas smatraju pripadnicama niže rase, zato se film i zove "Drugačije", jer nas predstavlja kao uspešne žene, koje su školovane, vredne, pametne i uspešne - kaže Radmila Nešić

  • 0

Povodom početka ovogodišnje kampanje "Mesec romsko-ženskog aktivizma" održana je promocija dokumentarnog filma "Drugačije", koji potpuno razbija predrasude o Romkinjama i njihovom životu u Srbiji i baca novo svetlo na tu temu.

Vera Kurtić iz "Ženskog prostora" kaže da je ovaj dokumentarni film urađen u produkciji i po scenariju te organizacije, a pod rediteljskom palicom Centra za nove medije "Dokukino" tokom 2011. godine.

- U Srbiji postoje predrasude o Romkinjama, govore da smo drugačije, da večito nešto tražimo i ništa ne radimo. Kažu da nemamo rešenje kako da popravimo svoj položaj, a da je jedino što znamo da radimo to da skupljamo po kontejnerima i da budemo prostitutke. E, takvu sliku želimo da uništimo - kaže Kurtićeva.

Ona dodaje da će danas, kada se obeležava Svetski dan Roma i Romkinja, organizacije i inicijative iz Romsko ženske mreže organizovati javne akcije sa ciljem povećanja vidljivosti romsko-ženskog aktivizma, u 25 gradova i opština Srbije.

- Film govori o nama Romkinjama, ženama, aktivistkinjama, medicinskim sestrama, lekarima, nastavnicama, stručnjacima, o tome čime se bavimo, kao i o mreži koju smo organizovale kako bismo jačale jedna drugu. Jačajući sebe, ne jačamo samo Romsku zajednicu, već čitavo naše društvo - kaže Vera Kurtić.

Predsednik organizacije "Ternipe" Radmila Nešić kaže za Telegraf.rs da je ovaj dokumentarni film tek početak borbe za uspostavljanje nove slike o Romkinjama u Srbiji.

- Dosta je bilo da nas smatraju drugačijim, pripadnicama neke niže rase, zato se film i zove "Drugačije", jer nas predstavlja kao uspešne žene, koje su školovane, vredne, pametne, uspešne i koje se nalaze na visokim funkcijama u svojim firmama, a i u Srbiji uopšte - kaže Nešićeva.

(D. Zlojutro)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA