SVETSKI REKORD: U Srbiji ima preko 1.600.000 tužbi za neplaćene komunalije!

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kaže za Telegraf da je oko 1.576. 000 tužbi starih više od dve godine

  • 11

Da dugujemo i da smo kao narod u finansijskim problemima, odavno je poznato. Gomilaju se rate za kredit, računi komunalija, ali i tužbe.

Zapanjujući je podatak da u Srbiji trenutno ima preko 1.600.000 tužbi za neplaćene račune komunalija!

Predsednik Vrhovnog kasacionog suda Dragomir Milojević kaža za naš portal da je oko 1.576. 000 tužbi starih preko dve godine.

- Mi smo u maju prošle godine poslali dopis predloga za izmenu zakona koji bi pomogao da se reši problem i da se rastereti sistem.  Ukoliko se ovi predlozi izmena zakona usvoje, došlo bi do ubrzanja procesa - kaže Milojević.

On dodaje da privatni izvršitelji sada dobijaju predmete koji su nastali posle stupanja zakona na snagu.

Foto: Wikipedia/George Groutas Foto: Wikipedia/George Groutas

- Najveći problem je što je mnogo predmeta koji su stariji od 2000. godine i što se takvi predmeti samo gomilaju, a nijedan se ne rešava i ne privodi kraju - objašnjava predsednik Vrhovnog kasacionog suda za Telegraf.

- Jedan od predloga koji smo uputili je da u saradnji s MUP-om imamo baze podataka o dužnicima koji nisu u mogućnosti da plate zbog finansijskog slabljenja. Proveravalo bi se  stanje i ukoliko se građani posle određenog vremena zaposle ili poboljšaju imovinsko stanje, mogli bi naplatom da se uspešno privedu kraju ti slučajevi - ističe Milojević.

DOn kaže da su za sada su predlozi izmena zakona na razmatranju i da mnogi poverenici ne znaju šta je sa predmetima starijim od 10 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    27. mart 2015 | 18:41

    Tako je i kod mene u selu bilo za komunalije setili se i kazu od sutra treba da se placa odnosenje smeca, odem ja da pitam zasto mi svaki mesec salju nove racune i kamate za odvozenje smeca kad ja ne bacam smece (ne koristim njihovu uslugu odvozenja smeca) kaze opstina donela odluku reko jel tako kaze da e pa reko nek vam onda opstina i plati ja nemam odakle......i sad mi na kraju svake godine salju kovertu da ce me tuziti ako u roku od 3 dana ne izmirim dugovanja...

  • Neko iz mase

    27. mart 2015 | 18:37

    Ne verujem u ovu statistiku. Meni su u poslednjih devet meseci dva puta dolazili izvršitelji a da nije vođen sudski proces. Čak ni upozorenje mi nisu poslali da će ići u izvršenje jer bih tako izbegao nepotrebni trošak. Znam da sam kriv i znam da je trebalo da platim ali nisam mogao. Znači ide se odmah u naplatu.

  • Zmrki

    27. mart 2015 | 18:55

    Koliko ja znam,posle godinu dana,ako nije bilo tuzbe-zastareva...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA