ZA POŠTOVANJE: Srpski reditelji na poštanskim markama! (FOTO)

Ove godine svoje mesto na poštanskim markama našli su znameniti srpski reditelji Radivoje Lola Đukić, Ognjenka Milićević, Aleksandar Đorđević, Slavoljub Stefanović–Ravasi, Miroslav Belović, Ljubomir Muci Draškić, Sava Mrmak i Jovan Ristić Rica

  • 0

Pošta Srbije i Udruženje dramskih umetnika Srbije, promovisali su na Svetski dan pozorišta u Ateljeu 212  prigodno izdanje poštanskih maraka pod nazivom - „Znameniti srpski reditelji”.

Ovoj svečanosti prisustvovali su direktor JP Pošte Srbije Milan Krkobabić, predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije Voja Brajović, gradski menadžer Goran Vesić i mnoge ugledne ličnosti iz sveta glume, umetnosti, kulture i javnog života.

Zajednička akcija Pošte Srbije i Udruženja dramskih umetnika Srbije, u pogledu izdavanja serije poštanskih maraka sa znamenitim srpskim rediteljima, potvrđuje 15 godina dugu saradnju ove dve institucije, i može se reći da je već prešla u tradiciju. Ove godine svoje mesto na poštanskim markama našli su znameniti srpski reditelji Radivoje Lola Đukić, Ognjenka Milićević, Aleksandar Đorđević, Slavoljub Stefanović–Ravasi, Miroslav Belović, Ljubomir Muci Draškić, Sava Mrmak i Jovan Ristić Rica.

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

Najmanje što Pošta Srbije može da učini za bardove srpskog glumišta je da im posveti prigodne poštanske marke, koje su već postale deo naše poštanske tradicije, za kojom tragaju mnogi filatelisti iz zemlje i inostranstva. Ovom prilikom imamo zadovoljstvo da prikažemo marke sa likovima reditelja koji su ostavili traga, kako u pozorišnoj, tako i filmskoj umetnosti. Osam reditelja se nalazi na jednom tabaku maraka, koje se mogu kupiti na šalterima pošta u Srbiji i koje će, na taj način, još jednom približiti i otrgnuti od zaborava ove znamenite ljude, rekao je prvi čovek Pošte Milan Krkobabić.

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

Voja Brajović, predsednik UDUS-a dodao je da je ovo jedan divan gest i lepa praksa poštovanja pravih vrednosti u kulturi: - To je lepa praksa u kojoj glumce i reditelje štitimo od zaborava. Svi oni su bili važne ličnosti, ne samo u našem pozorištu i na filmu, već i u celokupnoj srpskoj kulturi. U trenucima kada postoji ozbiljna opasnost da li će domaći teatri opstati, ovo je jedan od načina da ukažemo na važnost dramske umetnosti. Na markama, su se uz podršku Pošte našli likovi i naših književnika koje smo na neki način odvojili od svojatanja susednih država. Na taj način smo označili njihovo prisustvo i značaj za srpsku kulturu. I ove marke sa likovima dramskih umetnika i reditelja pečat su njihovom radu, zaključuje Brajović.

Značajano učešće u ovoj akciji imali su zaposleni Pošte Srbije koji su danas sa čelnicima reprezentativnih sindikata prisustvovali ovoj svečanosti.

Foto: Pošta Srbije Foto: Pošta Srbije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA