AMERIKA U STRAHU OD PUTINA: Rusija širi svoj uticaj na Latinsku Ameriku

Protekle nedelje je Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, posetio Kubu, Nikaragvu, Kolumbiju i Gvatemalu. Prema novinskim izveštajima, pojavile su se glasine da Rusija planira da proda borbene avione nikaragvanskoj sandinističkoj vladi nakon što joj je pomogla da uspostavi topografski centar

  • 47

General Kenet E. Tovo iz Južne komande vojske SAD u Kongresu je izjavio da Rusija vraća svoj uticaj u Latinskoj Americi i to na velika vrata, zajedno sa "jasnim povratkom na hladnoratovsku taktiku". I to se događa u vreme kada američka vojska priznaje da se suočava sa "skoro potpunim nedostatkom svesti o pretnjama i spremnosti da se odgovori" u regionu.

Sajt "Biznis insajder" navodi da je Tovo dodao da je cilj Rusije isti kao i za vreme Hladnog rata, a to je "erozija" američkog uticaja u regionu.

Protekle nedelje je Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, posetio Kubu, Nikaragvu, Kolumbiju i Gvatemalu. Prema novinskim izveštajima, pojavile su se glasine da Rusija planira da proda borbene avione nikaragvanskoj sandinističkoj vladi nakon što joj je pomogla da uspostavi topografski centar.

Na Kubi je Lavrov sa tamošnjim kolegom diskutovao o američkoj agresiji na Venecuelu, njihovog regionalnog saveznika.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Prošle godine i ponovo ove godine, ruski špijunski brod bio je ukotvljen u Havani nekoliko puta dok je obavljao operacije u Meksičkom zalivu i duž istočne obale SAD - rekao je Tovo članovima Komiteta za oružane snage Senata.

On je naveo da se Rusija obratila Kubi, Venecueli i Nikaragvi sa željom da joj omoguće pristup vazduhoplovim bazama i lukama za potrebe snabdevanja ruske mornarice i strateških bombardera koji operišu na prostoru zapadne hemisfere.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

- Ruski mediji su takođe objavili da će Rusija početi sa slanjem strateških bombardera dalekog dometa u patrole Karipskim morem i Meksičkim zalivom, u pokušaju da "prate vojne aktivnosti i pomorsku komunikaciju stranih sila" - rekao je Tovo.

Sve to je, po rečima američkog generala, započelo još 2008, a glavna veza koja je omogućila ulaz Rusiji u taj region bio je niko drugi do Ugo Čaves, pokojni predsednik Venecuele.

(Telegraf.rs / Izvor: Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Samo za Bgd

    29. mart 2015 | 10:53

    Prebacite loptu na njihov deo terena,dosta su oni igrali na nasem delu.

  • zagondzija

    29. mart 2015 | 10:43

    Tako je ruska cizmo,samo gazi !

  • Dragan

    29. mart 2015 | 10:33

    ono sto je Ukraina za usa to je cela latinska Amerika za Ruse stim sto su Rusi pametniji od amera neidu agresivno osvajaju ih lepim manirima i kooperacijom... e sad zamislite sta moze da se desi ako ameri trgnu neki glup potez a sa juga amerike bi moglo da im se desi kisa u roku od 5 MINUTA.. i to kisa posle koje jedno 30 godina nece nista uspevati niti ce se smeti pojaviti na povrsini zemlje !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA