Banke ukinule proviziju za podizanje novca!

Izmene i dopune Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koje su stupile na snagu 27. marta, omogućiće građanima zaduženim kod banaka ili lizing kuća da imaju veća prava

  • 1

Počela je primena odredbi Zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koja ima za cilj unapređenje poslovanja banaka kao i jačanje poverenja u njih.

Prema ovim odredbama svi klijenti preduzetnici i poljoprivrednici koji imaju ugovore o tekućem računu će imati pravo da bez naplate posebne naknade podignu u gotovini sredstva sa svog dinarskog ili deviznog računa.

To znači da banke koje posluju u Srbiji ukidaju proviziju za podizaje novca sa računa klijenata preduzetnika i poljoprivrednika.

Klijentima preduzetnicima je omogućeno da bez naplate podižu novac odmah nakon evidentiranog priliva sredstava, uz izuzetak ako korisnik podiže u gotovini sredstva čiji iznos prevazilazi sumu od 600.000 dinara, kada banka isplaćuje ta sredstva najkasnije u roku od dva dana, takođe bez nadoknade.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Izmene i dopune Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, koje su stupile na snagu 27. marta, omogućiće građanima zaduženim kod banaka ili lizing kuća da imaju veća prava, a najveći broj njih ubuduće će plaćati i niže mesečne rate.

Narodna banka Srbije (NBS), koja je predlagač ovih izmena, imala je pre svega cilj da donese rešenja koja će biti dodatno korisna za građane.

Una Lasković, pomoćnik direktora Centra za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga u NBS, za Tanjug je navela i da je novim izmenama, pored građana koji su ranije bili definisani kao korisnici finansijskih usluga, delovanje Zakona prošireno i na preduzetnike i poljoprivrednike.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Poljoprivrednici i preduzetnici će od 27. marta imati sva prava koja je građanima omogućavao Zakon o zaštiti korisnika finansijskih usluga. To znači da će u predugovornoj fazi imati pravo na informacije koje imaju i građani, pravo na nacrt ugovora, informacije kako bi doneli odluku da li da zaključe ugovor ili ne - navodi ona.

Značajna je odredba kojom se propisuje obaveza banke da prilikom obračuna mesečne rate za kredit odobren pre 5. decembra 2011. godine primenjuje isti tip kursa po kojem je i odobrila kredit.

Ako je ugovorom između korisnika i banke definisano da će se rate otplaćivati po prodajnom kursu, a kredit je odobren po kupovnom, od 27. marta banka će biti u obavezi da to promeni i da sve rate koje dospevaju obračunava po kupovnom kursu, jer je po tom tipu kursa i odobrila kredit.

Foto: Marko Todorović Foto: Marko Todorović

U slučaju da je kredit odobren po srednjem kursu, po tom kursu će se obračunavati i rate za otplatu.

Na ovaj način će građani moći da uštede, jer će im mesečna rata biti niža, a koliko će manje novca morati da izdvoje po tom osnovu, zavisi od tipa kursa koji je banka ugovorila (za odobrenje, odnosno otplatu) i od ukupnog iznosa kredita.

Takođe, umesto dosadašnjih 30, klijent sada može da očekuje da će u roku od 15 dana od kada je poslao prigovor, dobiti odgovor banke, dok u složenijim slučajevima, banka dobija još 15 dana da dostavi odgovor, ali isključivo u situacijama koje ne zavise od volje banke, što banka mora i da obrazloži.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • strvarno?

    5. april 2015 | 10:43

    Opet pljachkaju narod. Banka se sluzi tim patama i odredjuje da li ce ih vlasniku isplatiti i pod kojim uslovoma. To nigde nema u svetu. Sramota. Moje pare i dalje ostaju napolju i ispod jastuka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA