Ovo je najozračeniji grad u Srbiji, a nije Pančevo! (MAPA)

Na internet prezentaciji vladine Agencije za zaštitu od zračenja objavljena virtuelna mapa ozračenosti gradova u našoj zemlji

  • 18

Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije objavila je u okviru svoje internet prezentacije virtuelnu mapu koja upozorava na radijaciiju, i automatski meri podatke o ovoj pojavi koji se obnavljaju svakih pola sata.

Prema podacima koji se obnavljaju na svakih pola sata, najozračeniji grad u našoj zemlji je Vranje, u kom iznosi 132 nanosiverta na sat, (nSv/h), što je daleko iznad Vinče, u kojoj se nalazi nuklearni institut a koja je imala radijaciju od 102 nSv/h..

Inače, prosečna radioaktivnost je oko 100 nSv/h, a zavisno od područja može da varira gore dole do 50 odsto.

Opasnost se javlja, kažu poznavaoci, tek kada se ova vrednost udvostruči.

Printskrin: srbatom.gov.rs Printskrin: srbatom.gov.rs

Ovakvi podaci ne čude, ako se uzme u obzir činjenica da je grad teško bombardovan osiromašenim uranijumom za vreme rata 1999. godine, i potonjeg kašnjenja sa čišćenjem terena od radioaktivnog otpada.

Ukoliko želite iz časa u čas da pratite rezultate radijacije po gradovima u Srbiji, to možete uraditi ovde!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Silni

    5. april 2015 | 11:09

    NATO avion koji je gadjao TV repetitor iznad grada na planini Plackovici, ispalio je 3000 uranijumskih zrna. Pronasli su samo 500 i digli su ruke od daljeg dekontaminiranja. Inace dekontaminacija tla najcesce se radi mineralom zeolita i daje odlicne uspehe.Vranje poseduje dva rudnika zeolita koji su zatvoreni iz nekog razloga.A najtragicnije je sto je taj zeliot iz Vranja najcistiji u Evropi. I jos uvek nije kasno da se podrucje dekontaminira i ublaze posledice radioaktivnog zracenja.

  • CHE

    5. april 2015 | 10:41

    Voleo bi da neko izmeri radijaciju na Strazevici u predgradju Beograda koju su tukli vise od 20 puta predpostavljam sa najtvrdjim materijalom ne bi li probili unutar tog vojnog objketa. Taj podatak za poslednjih 16 godina nisam cuo ni jednom.

  • Miki

    5. april 2015 | 10:58

    Ovo ste trebali da prikazujete pre 15 god. a ne sad!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA