VEĆ IM MUKA OD CIPRASA: Grčki penzioneri protestuju, traže veće penzije!

Protesti su održani u nekoliko grčkih gradova u sredu, a najveći u centru Atine, gde su demonstranti u povorci otišli do Ministarstva rada

  • 5

Hiljade penzionera, uzvikujući parole protiv vlasti, demonstrirale su širom Grčke, zahtevajući od nove vlade da im smanjene penzije vrati na staro.

Protesti su održani u nekoliko grčkih gradova u sredu, a najveći u centru Atine, gde su demonstranti u povorci otišli do Ministarstva rada.

Nekoliko prethodnih grčkih vlada od 2010. moralo je da uvede oštre mere štednje, među kojima i smanjenje penzija, da bi prezadužena grčka država dobila stranu kreditnu pomoć.

- Prethodne vlade su sasekle naše penzije i zdravstveno osiguranje... i mi ćemo se boriti na sve načine da ih vratimo na staro - rekao je organizator protesta, viši zvaničnik Komunističke partije Grčke Dimos Kumburis.

Ispred zgrade Skupštine Grčke u Atini protestovali su i anarhisti, zahtevajući oslobađanje svojih istomišljenika zatvorenih zbog terorizma. Nakratko su uspeli da prodru i do ulaza u zgradu, te je policija privela 21 osobu.

Nova vlada Grčke već dva meseca pregovara s poveriocima o uslovima za isplatu poslednje tranše kreditne pomoći, za šta je uslov kredibilno obećanje reformi.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Od toga zavisi isplata preostalih sedam milijardi evra, od čega je grčkoj državi hitno potrebno 1,8 milijardi da bi održala likvidnost.

Dok Grčkoj ističe vreme da isplati velike rate dugova, danas su se pojavile spekulacije da bi Atina mogla da odloži plaćanje rate duga Međunarodnom monetarnom fondu od 450 miliona evra, koja dospeva 9. aprila.

Prosečna mesečna plata u Grčkoj je 600 evra, nezaposlenost je 25 odsto, nezaposlenost mladih je dvostruko veća, a bruto-domaći proizvod je od početka krize opao za 25 odsto.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bonn

    2. april 2015 | 11:58

    Grci imaju prosečne penzije malo manje nego Nemci, a pre mera reformi su imali 50% veće penzije od Nemaca. A duguju ogromne pare Nemcima. Gde je tu logika, da dužnik bolje živi od onog ko ga finansira. Neskromni su.

  • Super Hik

    2. april 2015 | 12:03

    Al je mahao kad je dosao na vlast

  • Mare

    2. april 2015 | 10:50

    Gde su sad oni pljuvaci i hvalioci grckog naroda i ovih sto ce da ih osakate , ovih levicara ? Pa moze se bez Evrope, kako , procvetase Grci ....sta ce njima MMF , mogu da zive , recimo od prodaje jabuka i sargarepa majci Rusiji . Sindrom Kostunica .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA