SKANDAL: Žrtvama NATO bombardovanja traži se vraćanje odštete!

Od porodice Komatina iz Crne Gore, država traži da vrati 69.000 evra odštete, koja im je isplaćena pošto je u NATO bombardovanju poginuo jedan njihov član. Pored toga, od porodice Komatina iz Murina traženo je da plati i troškove parničnog postupka u iznosu od 4.851 evro

  • 4
NATO bombardovanje SRJ 1999. godine Foto: S. Pikula

Vrhovni sud u Podgorici naložio je porodici Komatina iz Murina, čiji je član stradao tokom NATO bombardovanja, da državi vrati 69.000 evra, koliko im je isplaćeno na ime nematerijalne štete.

Od porodice Komatina traženo je da plati i troškove parničnog postupka u iznosu od 4.851 evro. Pravni zastupnik oštećene porodice, advokat Velija Murić uložio je prigovor na takvu odluku suda, ocenjujući je kao skandaloznu.

U izjavi za "Dan" potvrdio je da je Vrhovni sud doneo odluku da Komatine moraju da vrate novac.

- Mojim klijentima novac je isplaćen nakon pravosnažnosti odluke. Sudija Osnovnog suda u Podgorici Mirjana Vlahović je presudila da država Crna Gora treba da plati 69.000 evra porodici Komatina na ime duševnih bolova zbog pogibije njihovog bliskog člana tokom NATO bombardovanja Murine. Tu odluku je potvrdio i Viši sud u Podgorici - kazao je Murić.

On je dodao da je Vrhovni sud po reviziji, koju je tražio zaštitnik imovinskopravnih interesa države, preinačio tu odluku i odbio tužbeni zahtev u celosti.

Imovinskopravni zastupnik odmah je tražio i izvršenje. Osnovni sud usvaja taj zahtev i obaveštava porodicu da treba da vrati pare državi.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

- Tu misle na glavnicu od 69.000 evra i troškove parničnog postupka. Uložio sam prigovor na to rešenje u kojem sam naveo i da je u međuvremenu umrla Veselinka Komatina i da je nemoguće pristupiti izvršenju - istakao je Murić.

Pravni zastupnik porodice Komatina ocenio je da se takva presuda može posmatrati sa više aspekata.

- Na ovaj način vidimo da je pravosuđe zavisno, a istovremeno je dovedena u pitanje objektivnost i samostalnost nižih sudskih instanci zbog takozvanog patronata viših sudskih instanci. Takva presuda je orkestrirana sa očiglednim stavom državnog vrha kada je u pitanju odsustvo obzira prema ovom događaju. Posebno treba naglasiti da te žrtve nisu slučajne već su proizvod tadašnje politike - kazao je Murić.

Foto: S. Pikula Foto: S. Pikula

On je ocenio da država u tom slučaju nije učinila ništa da upozori meštane Murina da se sklone, iako je svaki napad NATO aviona praktično bio najavljivan i bio je poznat odabir meta.

Prvostepenu presudu, koju je potvrdio Viši sud, sudija Vlahović je donela po tužbi Veselinke Komatine, Ljubomira, Gradimira, Radomira i Evice Komatine. Tuženi u ovom predmetu su bili država Crna Gora, MUP, Ministarstvo odbrane i Uprava policije. Prema presudi, presuđeno je da se Veselinki i Ljubomiru na ime duševnih bolova isplati po 15.000, a ostalim članovima porodice po 13.000 evra.

(Telegraf.rs / Izvor: cdm.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA