U ZNAK SEĆANJA NA PILOTA HEROJA: Podignut krst od 13 metara u Valjevu! (FOTO)

Prvobitan plan je bio da se krst postavi na brdo iznad manastira Pustinja, zbog čega su nadležni kontaktirali Vojsku Srbije. Pokojni pilot Omer Mehić je bio voljan da pomogne, ali se kasnije odustalo od te nemere. Danas je krst tu u znak sećanja na njega

  • 11

Monumentalni krst od prohroma, visok 13 metara, postavljen je na ušću Gradca u Kolubari, kod hrama Vaskrsenja Hristovog u Valjevu. Krst je visok 13 metara, raspon krakova je 7,5 metara, a težak je 1,5 tonu. Vredan je 10.000 evra i dar je Rudarskog basena "Kolubara" Eparhiji valjevskoj.

Prvobitna zamisao je bila da se krst postavi na liticu pored manastira Pustinja, međutim, nisu se stvorili bezbedni uslovi za transport. Nakon toga je odlučeno da krst bude postavljen pored novog hrama u Valjevu.

- Ovaj krst je trebalo da bude postavljen na litici iznad manastira Pustinja, ali je prilaz nepristupačan i nije bilo moguće izneti ga do tog mesta. Taj krst smo odlučili da postavimo u Valjevu, na ušću reke Gradac u Kolubaru, a postavljen je pred sam početak izgradnje bogomolje posvećene Nektariju Eginskom. U čast velikog ljubitelja jubileja Milanskog edikta, slobode hrišćanstva podignut je ovaj krst i on će trajno ostati kao simbol pobede hrišćanstva nad neznaboštvom - rekao je na svečanosti vladika valjevski Milutin.

Podizanje krsta trajalo je oko dva sata, a kompletan posao su obavili radnici lajkovačkog "Elmonta", koji je ogranak Rudarskog basena Kolubara.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Inače, krst je trebalo da postavi pilot Omer Mehić, koji je poginuo kada se srušio helikopter sa sedam osoba u blizini aerodroma u Surčinu. Pošto je, praktično, jedini način bio da se krst do litice dopremi helikopterom, zatražena je pomoć od Vojske Srbije.

OVO SU NAJNOVIJI DETALJI PADA HELIKOPTERA IZ ISTRAGE: "Ljudi vidi li ko pistu?!" Bile su poslednje reči pilota! (FOTO)

- Pregovarali smo s Mehićem, on je bio voljan da pomogne, ali smo odustali od te namere, a on je kasnije izgubio život. Ovaj krst, na neki način, postavljamo u znak sećanja na našeg hrabrog pilota Omera Mehića - rekao je arhijerejski namesnik Milovan Teovanović.

(S. S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA