CRNA LISTA DŽIHADISTA: Na spisku za odstrel i američki senator!

Časopis "Dabik" je uvrstio američkog senatora i još dvojicu zvaničnika na svoju listu gde objavljuje fotografije pomenutih preko cele strane i citira svakog od njih opširno pod naslovom "Prema rečima neprijatelja"

  • 6

Magazin džihadističke organizacije Islamska država "Dabik" uvrstio je američkog senatora iz Virdžinije Ričarda Bleka na listu neprijatelja, zajedno sa još dvojicom američkih zvaničnika.

Publikacija izdvaja Bleka zajedno sa još dvojicom "krstaša" - bivšim senatorom i predsedničkim kandidatom Rikom Santorumom i veteranom CIA Garijem Berntsenom, prenose američki mediji i društvene mreže.

Časopis objavljuje fotografije pomenutih preko cele strane i citira svakog od njih opširno pod naslovom "Prema rečima neprijatelja".

- Tokom poslednjih dana, brojni krstaši izrazili su zabrinutost zbog snage Islamske države, njenog oživljavanja islama i kalifata i njenu ekspanziju u Evropi i ostatku sveta - navodi se u uvodniku.

Časopis nije objavio nikakve otvorene pretnje protiv tih lica, ali Blek je rekao da ga je virdžinijska policija upozorila na njegovo postojanje. On je odbio da kaže da li je preduzeo neke mere predostrožnosti.

Foto: Tanjug/AP/Raqqa Media Center Foto: Tanjug/AP/Raqqa Media Center

"Oni su želeli da budem svestan opasnosti, jer je u pitanju ekstremistička organizacija, koja spaljuje ljude u kavezima". Berntsten i Santorum nisu želeli da komentarišu objavljivanje njihovih fotografija u časopisu.

Islamska država u okviru svoje propagande često citira zabrinutost zapadnih zvaničnika zbog njenog rasta, uzimajući njihove reči kao kompliment, kaže koautor publikacije "ISIS: Država terora" J.M. Berger.

- U osnovi oni traže mogućnost da pokažu koliko ih se plaše na zapadu - kaže Berger, dodajući da pri tom nikoga ne diskriminišu.

Tako su naveli reči Santoruma da Islamska država ne gubi tlo i da neće biti diskreditovani u očima islamskog sveta, nego će postati jača.

Printskrin: Youtube/Conflict Studies Printskrin: Youtube/Conflict Studies

Citirali su Berntsenov nedavni intervju kablovskoj TV, u kojem on kaže da je "Islamska država zaista najuspešnija sunitska teroristička grupa u istoriji, jer su oni stvoreni van prostora nacionalnih država". On je tada dodao da ID ima sjajnu propagandu, koja navodi ljude širom sveta da traže poruku.

Blek je skrenuo međunarodnu pažnju na sebe, pre godinu dana, kada je poslao pismo sirijskom predsedniku Bašaru Al Asadu u kojem mu zahvaljuje za odbranu hrišćana, a ova je to pismo postavio na svom Fejsbuk profilu.

Časopis je citirao delove njegovog intervjua za rusku televiziju "Raša tudej", u kojem je rekao: "Jedna stvar je jasna, ako Damask padne, strašna crno-bela zastava Islamske države će se vijoriti iznad njega".

Foto: Profimedia/AFP Foto: Profimedia/AFP

On je zatim dodao da će "u roku od mesec dana nakon pada Damaska, pasti i Jordan i Liban".

- Mislim da ćete automatski videti početak istorijskog pritiska islama prema Evropi i mislim da će na kraju Evropa biti osvojena - kazao je on.

Blek je bio iznenađen kad je video da se pojavio u tom magazinu kao "američki krstaš", ali je na osnovu toga zaključio da je to dokaz da je dobro znao šta govori, kad je u pitanju Islamska država.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dzibrailj

    3. april 2015 | 07:56

    Jedna atomska ce ih smiriti kao i Japance!

  • Sinisa

    3. april 2015 | 08:33

    Mislim da su arapske zemlje u obavezi da naprave koaliciju i uniste ove zlikovce ili da se ceo arapski svet suoci sa sankcijama.

  • sasa

    3. april 2015 | 10:49

    Da nije bilo CIA i Amerikanaca, svega ovoga ne bi bilo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA