HRVATSKI KARDINAL: Banke su lihvari, uništavaju porodice!

- Neprihvatljivo je građenje sistema koji će biti ravnodušan na suze porodica koje napuštaju jedini krov nad glavom, upozorio je zagrebački nadbiskup u uskršnjoj poslanici

  • 2

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić je, smatrajući da je situacija u hrvatskom društvu u vezi sa odnosom banaka prema svojim klijentima i odnosom vlasti prema celoj situaciji, u svojoj uskršnjoj poslanici uputio apel „svima odgovornima i umešanima u tešku situaciju da u okviru sistema nađu rešenje i pravično rasporede terete”.

Ukazujući na drugu vrstu predaje, predaju Isusa Hrista koji daje sebe i ne očekuje ništa zauzvrat, kardinal je u poslanici koju je preneo „Jutarnji list” smatrao potrebnim da naglasi da je hrvatska stvarnost takva da „sebičnost sve podvrgava iskoristljivosti”. „A tamo gde se ne gleda dobrobit drugoga, onde drugoga izručuju, predaju u nemilost onima kojima kriterijum nije opšte dobro, nego samo korist pojedinca ili interesne zajednice”, upozorio je zagrebački nadbiskup uoči Uskrsa, koji se u nedelju slavi po gregorijanskom kalendaru.

U svojoj poruci Bozanić se osvrće na „nemile događaje i okolnosti” u hrvatskom društvu „u kome su pojedinci i porodice dovedeni do krajnjih granica životne izdržljivosti”.

„U hrvatskoj stvarnosti svedoci smo kako sebičnost sve podvrgava iskoristljivosti, a tamo gde se ne gleda dobrobit drugoga, tamo drugog izručuju, predaju u nemilost onima kojima kriterijum nije opšte dobro, nego samo korist pojedinca ili interesne zajednice. Razloge za to ne vidimo samo u nedostatku volje i sposobnosti odgovornih u političkom delovanju, nego pre svega u odnosu prema prikrivenosti ljudskoga života. Jer se svaka politika nadahnjuje na određenom pogledu na svet, na shvatanju čoveka i odnosu prema prolaznom i večnom”, naveo je Bozanić upozorivši da „sebičnost gradi sadašnjost koja nema ljubavi prema istini prošlosti, niti je zanima dobro budućeg”.

Foto-ilustarcija: Freeimages/hotblack, Profimedia Foto-ilustarcija: Freeimages/hotblack, Profimedia

Takođe je dodao da teške posledice povlače oni postupci koji zajedničke materijalne i kulturne vrednosti snagom političkih ovlašćenja gase, rasprodaju ili predaju drugima.

U uskršnjoj poslanici nadbiskup Bozanić navodi da smatra neprihvatljivim „građenje sistema koji će biti ravnodušan na suze porodica koje napuštaju jedini krov nad glavom, koji će gašenje proizvodnje u javnim ili državnim preduzećima zvati dobrim poslovanjem, iako će neko kome se to dobro preda ubrzo istim poslom sticati privatna bogatstva”.

Kardinal Bozanić je napisao da su situacije sa bankarskim kreditima dovele hiljade hrvatskih građana u stanje siromaštva, a mnoge od njih i do egzistencijalnog sloma. On je rekao da je teško oteti se utisku da se ne radi o lihvarstvu u pravom smislu te reči, jer se čini da su korist za jedne (banke), a gubici za druge (hrvatske građane) u očitoj nesrazmeri.

 

Foto: Wikimedia/Roberta F. Foto: Wikimedia/Roberta F.

U ime Katoličke crkve u Hrvatskoj nadbiskup je konstatovao da se, nažalost, čini da su već od početka zakazali kontrolni mehanizmi koji bi trebalo da štite građane, dok su u nekim državama centralne banke na vreme sprečile slične procese na svom finansijskom tržištu. Apelujući na sve „odgovorne i umešane” da se nađe rešenje kojim će se teret pravedno rasporediti, nadbiskup je spomenuo Austriju i Mađarsku.

„Sada niko nema pravo da pilatovski pere ruke, posebno ne ako je propustio ono što je bio dužan da učini. Državne vlasti ne smeju dopustiti da se ta pitanja pokušaju samo kozmetički rešavati, jer svako guranje problema pod sto stvara nove poteškoće i napetosti i ugrožava građanski mir”, poručio je Bozanić i podsetio da je država dužna da donese bolju zakonsku regulativu kako bi bili sprečeni slični incidenti.

(Telegraf.rs / Izvor: Politika)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA