Hrvati ruše kuću u kojoj se Tito skrivao za vreme Drugog svetskog rata!

Kuća u kojoj se Tito sa tadašnjom suprugom i sinom skrivao za vreme rata biće srušena, a na tom mestu biće izgrađena zgrada mesne zajednice

  • 20

Nekadašnja kuća Josipa Broza Tita u Gajnicama u Hrvatskoj, u kojoj je za vreme Drugog svetskog rata Broz boravio s tadašnjom suprugom Hertom Has i sinom Mišom, uskoro bi trebala da bude srušena, a na tom mestu biće izgrađena nova zgrada Mesnog odbora Gajnice.

EVO KOJA JE BOLEST ZAISTA UBILA TITA: Ovaj snimak dugo je bio DRŽAVNA TAJNA, u njemu Broz priča o svom zdravlju! (VIDEO)

Takav je zaključak donelo veće gradske četvrti Podsused - Vrapče koje je zemljište površine 935 kvadratnih metara na upravljanje dobilo od Grada Zagreba.

- Gajnice su jedini mesni odbor naše četvrti bez prostorija i na ovaj način bi se rešio taj problem. Na ovom području živi oko 9.000 stanovnika - rekao je Dubravko Peroš, predsednik veća gradske četvrti Podsused-Vrapče.

On je dodao da građevina nije ni pod kakvom zaštitom niti ima status spomen-kuće, a o eventualnom postavljanju spomen-obeležja Titu voljan je da razgovara.

Mišo Broz, sin Josipa Broza Tita, odrekao se kuće 1979. godine pod uslovom da se na tom mestu sagradi memorijalni muzej za njegovog oca i NOB.

Kako taj projekt nikada nije realizovan, Mišo Broz je 2003. podneo tužbu protiv Grada Zagreba  i tražio je povraćaj movine. Međutim, sud je odbio njegov zahtev.

(Telegraf.rs / Izvor: Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djole

    3. april 2015 | 16:49

    Pa ako se odreknu Tita neka se odreknu I Istre. Treba biti principijelan, a ne uzimati samo ono sto im odgovara. Nije politika svedski sto.

  • DARKO 100%

    3. april 2015 | 19:14

    PITANJE NAD SVIM PITANJIMA,,,STA BI SAD REKAO TILE DA JE ZIV?,I DALI BI ISTO POSTUPIO DA SE MOZE VRATITI U ONO VREME SA DANASNJIM SAZNANJEM KAKO GA HRVATI KRIZAJU , KOJI IM JE DAO DRZAVU I SPASAO OD PRINUDNOG DOZIVOTNOG STARATELJSTVA NAD NJIMA

  • Rio

    3. april 2015 | 17:48

    Trebalo je to odavno srusit!!!i sve što samo podsjeća na toga agnostika i ateistu!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA