Danas je Vrbica: Evo zašto deca na Lazarevu subotu nose zvončiće (FOTO)

Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom, u šestoj nedelji posta, a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim kojeg su dočekala deca. Zato se ovaj praznik zove još i Lazareva subota i smatra se radosnim, dečjim praznikom

  • 4

Lazareva subota ili Vrbica jedan je od najveselijih hrišćanskih praznika. Deca se svečano obuku i sa zvončićima oko vrata i grančicama vrbe u rukama, idu okolo crkve zajedno sa sveštenicima.

Vrbica je praznik koji se uvek slavi subotom, u šestoj nedelji posta, a posvećen je sećanju na vaskrsenje Lazara i ulazak Hrista u Jerusalim kojeg su dočekala deca. Zato se ovaj praznik zove još i Lazareva subota i smatra se radosnim, dečjim praznikom.

Tada se u pravoslavne hramove unose grane vrbe koje se blagosiljaju i potom podele narodu i deci, a simbolizuju palmine grane kojima su hrišćani pozdravljali Spasitelja na ulasku u Jerusalim.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

S grančicama u rukama i venčićima na glavi, deca s roditeljima i sveštenicima kreću oko hrama, uz pevanje tropara Lazareve subote.

Za taj ritual deca se svečano obuku, a oko vrata im se okače mala zvnoca na trobojci, koja simbolizuju pobedu nad smrti, jer je tog dana Isus umrlog prijatelja Lazara oživeo.

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Takođe, u nekim mestima u Srbiji, postoji običaj po imenu Lazarice, kada devojke okićene vrbovim granama, idu od kuće do kuće i pevaju pesme koje prizivaju zdravlje.

(Telegraf.rs/ Izvor: Mondo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • BOZA ZEMUNAC

    4. april 2015 | 14:33

    LEPO,BAŠ LEPO.A MOME KUMU SLAVA.KUME STEPICU SREĆNA SLAVA.

  • LAZARICA U GOTOVUSA NA KOSOVU

    4. april 2015 | 18:25

    U Gotovusi na kosovu je obelezen je praznik Lazareva subota ili Vrbica a Gotovusi se naziva i Lazarica.Mlade devojke ili Lazarice oblace se u narodnu nosnju i idu po kucama gde pevaju lazaricke pesme a za uzvrat dobijaju jaje ili neki slatkis,dok se u vecernjim satima u domu kulture organizuje igranka u cast ovog velikog praznika.

  • LAZARICA U GOTOVUSA NA KOSOVU

    4. april 2015 | 18:24

    U Gotovusi na kosovu je obelezen je praznik Lazareva subota ili Vrbica a Gotovusi se naziva i Lazarica.Mlade devojke ili Lazarice oblace se u narodnu nosnju i idu po kucama gde pevaju lazaricke pesme a za uzvrat dobijaju jaje ili neki slatkis,dok se u vecernjim satima u domu kulure organizuje igranka u cast ovog velikog praznika.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA