Ima nešto bolje i od štednje u banci! Evo šta!

Kupovina državnih hartija od vrednosti ili takozvanih zapisa duplo je isplativija od štednje u bankama

  • 3

Za razliku od kamata na štednju koji su, recimo, 2010. iznosile i do sedam odsto godišnje, sada se na štednju u evrima u bankama za godinu dana može zaraditi od jedan do 1,5 procenata, a na štednju u dinarima između šest i sedam odsto. Ipak, prema podacima Narodne banke Srbije, oko 97 odsto štednje u Srbiji je u evrima.

Kamata na državne hartije u evrima istovremeno su 2,45 godišnje, a na dinare oko 8,4 odsto u proseku. Za dugoročnije zapise ona raste. Tako se, recimo, za jedan evro uložen u zapise na dve godine dobija 3,45 odsto, a na pet godina čak pet odsto.

Na prinos u štednju u evrima u bankama plaća se porez od 15 odsto. Za štednju u dinarima poreza nema. Kod trezorskih zapisa porez ne postoji ni u slučaju dinarskih, niti kod državnih hartija u evrima.

Foto: Freeimages.com/kipcurry Foto: Freeimages.com/kipcurry

- Teško da će se kamate više vratiti na onaj zlatni nivo od pre nekoliko godina, kada su za evro stope bile šest odsto pa i više, a dinarske bar kao sada. Oni koji ne žele da im novac stoji u bankama, a da ne donosi gotovo nikakav prinos, verovatno će se okrenuti traženju alternativnih prihoda - kažu u jednoj banci.

Za kupovinu zapisa potrebno je uložiti najmanje 5.000 evra, ili 50.000 dinara. Za zainteresovane kupce je najbolje da sami potraže brokersku kuću koja učestvuje na aukcijama, popune nalog i ovlaste je za kupovinu. Ovakva mogućnost postoji i u pojedinim bankama.

Foto: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane Foto: freedigitalphotos.net/Grant Cochrane

Ovakve državne hartije u Srbiji danas najviše kupuju banke i osiguravajuća društva. U periodu 2008. i 2009. godine kada je kamata na zapise iznosila čak i do 15 odsto godišnje, građani su bili mnogo češći kupci nego što su to danas.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • aBv

    5. april 2015 | 16:02

    To je nominalna stopa... Recite vi nama kolika je realna stopa na stednju? Dobije se lako, nominalna stopa minus stopa inflacije. Pa da vidimo onda da li se isplati stedeti. Naravno da ne!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA