Uradite ovo i ispuniće vam se svaka želja jer - DANAS SU CVETI!

Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. Ovaj praznik je pokretan, s obzirom na to da se slavi nedelju dana pre Uskrsa koji takođe nema ustaljen datum u kalendaru

  • 4

Danas se slave Cveti, praznik koji se obeležava u svim hrišćanskim zemljama, ali naravno sa malom razlikom u običajima.

 

Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. Ovaj praznik je pokretan, s obzirom da se slavi nedelju dana pre Uskrsa koji takođe nema ustaljen datum u kalendaru.

 

U znak sećanja na ljude koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvećem, kod nas je običaj da devojke i deca porane i odu da beru cveće i odatle naziv samog praznika. Potrebno je požuriti jer se veruje da onaj ko prvi stigne i uzbere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.

 

U nekim krajevima se ubrano cveće ne unosi u kuću već se ostavlja u posudama sa vodom u dvorištu da prenoći. Po gradovima međutim, gde ljudi mahom žive u stanovima, razvio se običaj da se buketi ipak donose u sobe, potapaju u vodu sa zlatnim i srebrnim prstenjem i da se tom vodom deca umivaju.

 

U starim danima je u Srbiji bio rasprostranjen običaj da se na Cvete ceo dan šeta okićen cvećem.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mila...3

    5. april 2015 | 13:46

    Ja sam se Rodila na cveti i obožavam cvece ! Praktikujem na cveti da donesem cvece u kuću !

  • veliki

    5. april 2015 | 17:10

    I ja isto slavim Cveti

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA