Evo šta utiče na cenu nafte i kako se na tome može zaraditi!

Sedmomesečni pad cene sirove nafte zaustavljen je i već dva meseca cena, uz povremene jače oscilacije, ipak uspeva da se zadrži iznad 45 dolara po barelu

  • 3

Sedmomesečni pad cene sirove nafte zaustavljen je i već dva meseca cena, uz povremene jače oscilacije, ipak uspeva da se zadrži iznad 45 dolara po barelu. Mnogo je suprotnih faktora koji trenutno utiču na kretanje cene ovog energenta. Sa jedne strane globalne zalihe su i dalje na veoma visokom niovou međutim nedavni napad Saudijske Arabije na Jemen uzburkao je tržište i cena nafte je imala kratkotrajan ali upadljiv skok. Samo u toku nekoliko sati porasla je preko 5%.

FXLider, specijalno čitaocima „Telegrafa“ daje 50€ namenjenih za trgovanje cenom nafte na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj možete zaraditi i kada cena raste ali i kada cena pada.

Prijavite se ovde i počnite da trgujete sa 50€ na svetskoj berzi.

Pored toga, na cenu nafte veoma jak uticaj ima i kretanje dolara ali i aktuelni pregovori zapadnih zemalja sa Iranom po pitanju nuklearnog programa.

Foto: AP/Tanjug, Wikipedia/Erik Christensen Foto: AP/Tanjug, Wikipedia/Erik Christensen

Iran je četvrti na svetu po veličini svojih rezervi, nakon Venecuele, Saudijske Arabije i Kanade. Međutim, u poslednjih nekoliko godina proizvodnja je u velikoj meri smanjena zbog sankcija zapadnih zemalja koje su uvedene Iranu zbog nuklearnog programa. Ukoliko do sada uspešni pregovori dovedu do ublažavanja sankcija, proizvodnja u Iranu bi bila povećana kao i izvoz, što bi samo povećalo snabdevenost već presnabdeveno globalno tržišta i cena nafte bi mogla dodatno da padne’ navode u FXLider-u.

Sa druge strane imamo još uvek veoma osetljivu situaciju u Jemenu. Sukob oko dominacije izmedju Irana i Saudijske Arabije, dva najuticajnija člana OPEC-a, preneo se i na Jemen. Iran, koji podržava pobunjenike, kao i druge članice OPEC-a veoma su nezadovljne odlukom Saudijske Arabije da i pored izuzetno niskih cena nafte ne smanjuje proizvodnju, čak je prema najnovijim izveštajima povećava.

I ako je Jemen sam po sebi mali proizvodjač činjenica da je u sukob uključena Saudijska Arabija koja je najveći proizvodjač nafte u OPEC-u i te kako može uticati na pokrete na tržištu. Jemen se nalazi na uskom Bab el-Mandeb moreuzu koji odvaja Arapsko poluostrvo od Afrike i jedini je pomorski prolaz ka Crvenom moru i Sueckom kanalu. Prema podacima EIA( Američkog ministarstva energije) oko 7% ukupnog svetskog pomorskog transporta nafte 2013. godine je prolazilo kroz ovaj moreuz. Ukoliko on bude blokiran i zatvoren, tankeri bi morali da zaobilaze Afriku što je znatno duži put’ kažu u FXLider-u.

Ukoliko sukobi na Bliskom istoku ne ugroze naftne polja ili glavne punktove pomorskog transporta, cena nafte bi mogla dodatno da padne. Tržište je i dalje presnabdeveno. Zalihe u SAD-u trenutno su na rekordno visokom nivou delom i zbog vladine politike kojom se zabranjuje izvoz nafte proizvedene na domaćem tlu. Medjutim, Saudijska Arabija, drugi mesec za redom povećala je cenu nafte azijskim klijentima, što je ukazalo na rast tražnje u ovom delu sveta. Cena je porasla i trenutno se kreće iznad 50 dolara po barelu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • saw

    7. april 2015 | 10:30

    a mi placamo gorivo gde je uracunata cena nafte 105$

  • Premijer

    7. april 2015 | 09:47

    Naravno, cena ide dole, ali zato kod nas gorivo skace...Jel ima tu logike, a, da, ovo je Srbija, ovde je sve naopako...

  • mrSale71

    7. april 2015 | 10:02

    Online kockarnica

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA