Atraktivna spijunka Ana Čepmen zavela Obaminog saradnika

Bliskost Čepmenove i neimenovanog zvaničnika kabineta ubrzala akciju vlasti da se umešaju pre nego što špijunka uđe u interni krug predsednika Obame i dođe do poverljivih informacija

  • 0

Kada je 2010. godine privedena ruska špijunka Ana Čepmen mnogi su bili iznenađeni, međutim novi detalji koji su izašli na videlo pokazuju da se ona spremala da zavede jednog člana kabineta američkog predsednika Baraka Obame.

- Insajderi sada tvrde da je Federalni istražni biro (FBI) brzo reagovao 2010. godine i priveo Anu Čepmen, jer je saznao da ona pokušava da zavede tog visokog zvaničnika - prenosi "Rusija danas".

Prema najnovijem intervjuu za Bi-Bi-Si (BBC) pomoćnik direktora FBI-ja za kontrašpijunažu, C. Frenk Filjuci tvrdi da je agencija smatrala da je bliskost Čepmenove i neimenovanog zvaničnika kabineta ubrzala akciju vlasti da se umešaju pre nego što špijunka uđe u interni krug predsednika Obame i dođe do poverljivih informacija.

- Suviše su se približili (Rusi) članu američkog kabineta da više nismo smeli da dozvolimo da se to nastavi - kaže Filjuci, a prenosi londonski "Indipendent".

Zvaničnik FBI-ja je oklevao da tačno kaže koliko je bio blizak taj odnos, ali je prokomentarisao da je bio "sve bliži i bliži visokom zvaničniku" i da je Čepmenova "došla suviše blizu, što nam je zasmetalo".

Američke vlasti su privele Čepmenovu u junu 2010. godine i ubrzo je prebacile u Rusiju, gde je sa još devet ruskih agenata zamenjena za zatvorenike optužene da špijuniraju za zapadne obaveštajne službe. To se desilo samo dvanaest dana nakon što se afera sa Čepmenovom navodno bila otkrila.

Američke vlasti su kratko propratile ovu operaciju i hapšenje ruskih agenata, a komentari Filjucija su prvi koji navode da je SAD radio brzo pre nego što je šteta nanešena.

Među izuzetno malim brojem Rusa koji su znali za špijunski lanac bio je, navodno, i premijer Vladimir Putin, koji je nakon incidenta ispričao šta se dogodilo Lariju Kingu na televiziji Si-En-En (CNN).

- Kao što sam već rekao, a to ponavljam i sada, oni svojim aktivnostima nisu naneli štetu interesima Sjedinjenih Američkih Država - rekao je Putin.

On je dodao da su Čepmenova i ostali zaista bili uključeni u tajne aktivnosti čiji je "glavni cilj bio aktivno učešće tokom kriznih vremena ili kada su prekinuti diplomatski odnosi, kada druga obaveštajna sredstva nisu efikasna ili su, pak, nemoguća".

Filjuci je u oktobru prošle godine rekao "Vašington Postu" da je FBI stegao obruč oko Čepmenove i drugih ruskih agenata nakon saznanja da su stranci "došli veoma blizu svog cilja". Međutim, tek u svom poslednjem izdanju "Indipendent" sugeriše da je mogla postojati intimna veza između ruske lepotice i Obaminog saradnika.

(I. M. / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA