KOLIKO OVI LJUDI IMAJU RUKU? Kad čujete kako ovi Srbi sviraju, više nikog drugog nećete slušati! (VIDEO)

Porodični gitarski trio Starčević, otac Zoran i sinovi Nikola i Željko svoju muziku opisuju kao "balkan-sving-džez-gitar-etno-world fusion". A ko smo mi da se mešamo?

  • 7

Zoran Starčević i dvojica njegovih sinova Nikola i Željko iz sastava "Trio Balkanske žice" virtuozi su na gitari kakve Srbija ne pamti!

Ono što ih, u moru brzoprstih izvođača izdvaja, pored "osećaja za pravu stvar" je i krajnje neobičan način izvođenja. Naime, kada vidite kako ovaj trio "plete" istovremeno po žicama jedne gitare, malo je reći da ćete ostati bez reči.

Starčevići izvode svoju originalnu instrumentalnu muziku, sintezu mnogih balkanskih elemenata: srpskih, ciganskih, makedonskih, rumunskih, moldavskih, mađarskih, mediteranskih, bugarskih, grčkih, orijentalnih sa primesama džeza, svinga, i klasičnih elemenata.

Sam trio rezultat opisuje kao "balkan-sving-džez-gitar-etno-world fusion". A, ko smo mi da se mešamo?

I kako piše na njihovom zvaničnom sajtu "ovo je univerzalni muzički jezik bez granica, pravo muzičko putovanje balkanskim ćilimom i pravi izbor za sve koji vole muziku Balkana, džez, džipsi-sving, etno ili jednostavno - gitaru".

Još na početku koncertne karijere, izmislili su šestoručno sviranje na jednoj gitari, i to je ubrzo postalo njihov zaštitni znak.

Nastupali su na mnogim klasičnim gitarskim, World music, džez festivalima i koncertima u SAD, Kanadi, Italiji, Poljskoj, Mađarskoj, Turskoj, Rusiji, Moldaviji, Slovačkoj, Češkoj, Finskoj, Austriji, Švajcarskoj, Nemačkoj, Belgiji, Holandiji, Luksemburgu, Španiji, Engleskoj, Litvaniji, Estoniji, Norveškoj, Francuskoj, Sloveniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori, i Srbiji.

Takođe su držali i masterklas studentima klasične i džez gitare u Evropi i Americi.

Sada kada sve o njima znate, vreme je da ostavite sve čega ste se latili, i poslušate fantastičnu porodicu Starčević:

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA