DANAS SE OBELEŽAVA SVETSKI DAN ROMA: Čak 90 odsto njih nema posao!

Romkinje su u najtežoj poziciji, jer su diskriminisane i na osnovu pola i nacionalne pripadnosti. U proseku žive 48 godina

  • 10

Na današnji dan obeležava se Svetski dan Roma koji je ustanovljen sa ciljem da se ukaže na težak položaj Roma i da se države podstaknu da obrate posebnu pažnju unapređivanju njihovog položaja.

Taj dan se obeležava u čast prvog Svetskog kongresa Roma, koji je održan 8. aprila 1971. u Londonu. Tada je za romsku himnu proglašena "Đelem, đelem", a ustanovljena je i romska zastava sa točkom kao centralnim simbolom.

Otac mu se ubio, majku ubio deda, hraniteljka ga odgajala: A on završio fakultet, ali posla nema (FOTO)

Prema popisu iz 2011. godine, u Srbiji živi 147.000 pripadnika romske nacionalne manjine, a upravo su oni i populacija koja je najviše izložena diskriminaciji. Siromaštvo, diskriminacija i predrasude su i dalje svakodnevnica Roma, ali to nije slučaj samo kod nas, već i u drugim državama.

Svesne da je obrazovanje najbolji put da se izbore za svoja prava, uz afirmativne mere države, nove generacije Roma češće se odlučuju da nastave obrazovanje. Student Ekonomskog fakulteta u Beogradu Tamara Đorđević kaže da su njoj pomogle stipendije tokom studiranja.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

- Potrebno je što više i ovakvih programa kao što je stažiranje koje će dozvoliti Romima da privedu školovanje do kraja, jer često napuštaju školovanje u osnovnoj i srednjoj školi, ali i na fakultetu - rekla je ona.

Romkinje su u težoj poziciji od ostalih, jer su diskriminisane i na osnovu pola i pripadnosti. U proseku žive 48 godina, a zbog rane udaje i rađanja, odustaju od školovanja.

Član grupe za unapređenje položaja Roma Aleksandar Mihajlović Novikova rekla je da Romkinje vekovima trpe porodično nasilje i diskriminaciju.

Podaci su pokazali da zbog loših uslova života, samo jedan od sto Roma živi duže od 60 godina. Skoro 90 odsto njih je bez posla, četvrtina Roma nema ni dana škole, a fakultetsku diplomu dobije samo o,1 odsto Roma.

(Telegraf.rs / RTS / BIZLife)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA