POTVRĐENO: General Tolimir dobio doživotnu u Hagu!

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. kad je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je delio genocidnu nameru i lično predlagao ubijanje izbeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije

Generalu Zdravku Tolimiru žalbeno veće haškog tribunala potvrdio je kaznu doživotnog zatvora za genocid u Srebrenici. Tolimir je bio je pomoćnik za obaveštajno bezbednosne poslove nekadašnjeg komandanta Vojske Republike Srpske Ratka Mladića, kome se takođe sudi u Haškom tribunalu.

General je uhapšen krejem maja 2007. godine.

Sudsko veće je 2012. godine većinom glasova ustanovilo je da je Tolimir bio član takozvanog zajedničkog zločinačkog poduhvata čiji je cilj bio ubistvo muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice i proterivanje civila sa tog prostora.

Foto: Wikipedia/ICTY staff Foto: Wikipedia/ICTY staff

Tolimir je bio prisutan i u Srebrenici i Žepi u julu 1995. godine kad je izvršen taj zločin i ne samo da je znao šta se dešavalo u tom gradu nego je delio genocidnu nameru i lično predlagao ubijanje izbeglica, a potom pomagao u prikrivanju zločina, utvrdile su sudije.

Na višegodišnje kazne zatvora osuđeno je još desetak oficira VRS-a uključujući i one koji su priznali krivicu.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nistavilo

    8. april 2015 | 17:08

    Haski tribunal dotakao novo dno...

  • Cetnici sever

    8. april 2015 | 17:08

    DJENERALE DJENERALE NEK JE TVOJOJ MAJCI HVALA STO JUNAKA RODILA JE DA SE SRBSTVU VRATI SLAVA!!!

  • Lune

    8. april 2015 | 17:21

    "strela je odapeta" Други по реду покољ у Кравици се десио на Божић 7. јануара 1993. у српском селу Кравица надомак Братунца,[1][3] када су муслиманске снаге тадашње војске БиХ, од око 3000[тражи се извор од 10. 2013.] војника, предвођене Насером Орићем напале село које је бранила сеоска стража.[2] Током напада снага Насера Орића у борби штитећи одступницу око 1000 избеглица из Кравице, али и становника околних села Шиљковићи, Јежештица, Бањевићи, погинуло је 49 људи[3] (по неким подацима 46[1]), док је неколико села спаљено до темеља [4] Убијени су били становници села, од којих су неки управо напуштали цркву послије божићне службе.[1] Жртве масакра су осим припадника сеоске страже били и деца и старци. Најмлађа жртва, Владимир Гајић, је имао само четири године а Новица Богићевић четрнаест, док су међу жртвама и Владимир Стојановић од 78,[5] Ристо Поповић 73,[5] а најстарија жртва Мара Божић је имала 84[5] године. Рањених је било 82 док је током целог рата Кравица изгубила 158 мештана. Спаљено је 690 кућа и помоћних објеката, црква је сравњена са земљом а гробља су уништена и гробови прекопани. Пре паљевине је извршена општа пљачка од стране више хиљада цивила који су заједно са војницима војске БиХ учествовали у нападу [6]. У марту 1993. војска Републике Српске је започела контраофанзиву и након 70 дана поново заузела Кравицу. Тек тада су мештани села Кравице на братуначком гробљу могли да сахране своје мртве. Председник Србије, Борис Тадић је 2006. године присуствовао помену кравичким жртвама. Суђење

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA