PUTIN ISKORIŠĆAVA CIPRASA: Moskva sarađuje sa Atinom kako bi uticala na Evropsku uniju?

- Želimo da radimo sa celom ujedinjenom Evropom otvoreno, s poverenjem i u okviru dugoročnih strategija - rekao je Putin

  • 21

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas u Moskvi posle sastanka sa grčkim premijerom da su postigli dogovor o povećanju trgovine, kao i da je Moskva spremna da učestvuje u procesu privatizacije grčkih preduzeća, dok je Aleksis Cipras naveo da je Atina zainteresovana za učešće u projektu gasovoda "Turski tok".

- Rusija i Grčka dogovorile su se da vrate trgovinu na liniju rasta. Trgovinski obrt u prošloj godini iznosio je 4,2 milijarde evra, što je pad za 40 odsto. Na to su uticale antiruske sankcije, kontramere Rusije i pad cene gasa - rekao je Putin, prenele su agencije.

Cipras je istakao da je Grčka suverena zemlja sa nespornim pravom na sopstvenu spoljnu politiku, kao i da grčka vlada razume odluku Rusije da na zapadne sankcije odgovori protivmerom.

- Odlično razumemo da su protivmere uvedene kao odgovor na sankcije, s čijom logikom nismo saglasni - rekao je Cipras dodajući da je Atina zainteresovana za izgradnju kraka gasovoda "Turski tok" na grčkoj teritoriji.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Putin je istakao da Grčka nije tražila finsnijsku pomoć od Rusije, ali da je mogućno davanje kredita na osnovu saradnje.

- Ukoliko grčka vlada bude sprovodila proces privatizacija u privredi, spremni smo da učestvujemo na svim tenderima i nadam se da ako to bude slučaj da ruskim kompanijama neće biti postavljani lošiji uslovi nego drugima u tom procesu. Ništa više nam nije potrebno - rekao je Putin novinarima, prenela je agencija Tas s.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ruski predsednik je istakao da neće koristiti pojedinačne kontakte sa pojedinim državama EU da bi rešavao probleme sa EU kao celinom.

- Želimo da radimo sa celom ujedinjenom Evropom otvoreno, s poverenjem i u okviru dugoročnih strategija - rekao je Putin.

Foto: Tanjug / AP Foto: Tanjug / AP

Putin je odlučno odbacio navode da Moskva sarađuje sa Atinom da bi uticala na EU i ocenio da su takva tumačenja oprtuna.

Cipras i Putin potpisali su niz bilateralnih sporazuma, a dvojica lidera snažno su osudili pokušaje da se devalvira sećanje na Drugi svetski rat i pokušaja da se negiraju nacistički zločini.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA