ZARADA 600 ODSTO! Ovo je najunosniji biznis u Srbiji!

Za 1,5 kilogram testa, od kojeg može da se napravi 30 kifli, potrebno je kilogram brašna i pola litra vode. Kada se sračunaju celokupni troškovi, za jednu ovu namirnicu je potrebno izdvojiti svega 3,83 dinara, a pekari je prodaju za 20-25 dinara

  • 41

Prodaja kifli u Beogradu predstavlja najprofitabilniji mogući posao u Srbiji. Verovali ili ne, prestoničke pekare male kifle od 45 grama naplaćuju u proseku 25 dinara, iako im za njihovu izradu, kad se uračunaju svi troškovi, trebaju samo 3,83 dinara!

To znači da oni na ovoj jednostavnoj namirnici imaju zaradu veću od 600 odsto, a vlasnici svoj profit pravdaju time što imaju "zvučna imena" i što se nalaze na dobrim lokacijama, piše Informer.

Menadžerka jedne od najpoznatijih pekara u prestonici je objasnila da cena male kifle, koja kod njih košta 20 dinara, uopšte nije velika i da nemaju potrebu da spuštaju cenu.

- Kifla od 45 grama kod nas košta 20 dinara i mislimo da ta cena nije visoka. Mi smo ipak na izuzetno atraktivnoj i prometnoj lokaciji, imamo prepoznatljiv brend i mušterije kojima naše cene odgovaraju, pa nemamo potrebe da ih spuštamo. Pekare koje imaju znatno niže cene kifli to rade kako bi privukle ljude, jer profita nemaju - istakla je ona.

Foto: Wikipedia/Anwar2 Foto: Wikipedia/Anwar2

Na pitanje ima li smisla nešto što vas košta 3,83 dinara, ljudima prodavati gotovo šest puta skuplje, menadžerka nam je kratko i odsečno rekla da je to sve politika kuće, zabranila da se spominje njeno ime i naziv pekare, a zatim i spustila slušalicu.

Ipak, da nije sve ovako, dokazuje i slučaj jedne pekare sa Zelenog venca u kojoj mala kifla košta svega četiri dinara, a vlasnik je objasnio i da uprkos niskoj ceni, on je ipak u malom plusu.

- Pazite, za kilo i po testa, od koga se pravi 30 kifli, potrebno je kilogram brašna i pola litra vode. Ako u to uračunam sve troškove: cenu struje, plate radnika, poreze, mene 30 kifli košta 115 dinara, što znači da mi za jednu treba 3,83. A ja na njima po ceni od četiri dinara zaradim 120. To jeste minimalan plus, ali onaj ko dođe da kupi kifle sigurno će uzeti i još nešto. samo ne dozvoljavam da se priča da za te pare ne može da se napravi kifla - objasnio je on.

Foto: Wikipedia/Karl Gruber Foto: Wikipedia/Karl Gruber

Predsednik Unije privatnih pekara Srbije Zoran Pralica, istakao je da vlasnici pekara moraju da kalkulišu kako bi opstali na tržištu.

- U svakoj pekari ćete primetiti da postoje tri do četiri artikla koji se prodaju po malim cenama i služe za to da se kupci "navuku". Pekari su veoma proračunati, jer znaju da će uz taj jeftin proizvod mušterija kupiti jogurt i nešto slatko - rekao je Pralica i dodao:

- Nema ulice u kojoj ima manje od tri pekare u nizu. Zbog toga prema broju stanovnika treba ograničiti i broj pekara. Tako su uradili Englezi, Italijani i oni ovakvih problema sa velikim oscilacijama cena nemaju.

(Telegraf.rs / Informer)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pravda

    10. april 2015 | 10:49

    A, struja, pdv,kirija,doprinosi, porezi , dali je i to uracunato u zaradu?Svi koji ne veruju, neka slobodno pokrenu bilo koji privatni biznis, pa , zivi bili , pa videli!

  • Сима

    10. april 2015 | 11:55

    "Менаџерка пекаре"?!Ој Србијо међ шљивама!!!!

  • King

    10. april 2015 | 11:58

    Pa sto ne pokrenete taj biznis ,sa vidim kada ste tako sposobni gde cete zavrsiti ? Ma koji biznis kod nas je sve odavno osudjeno na propast

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA