Poskupljuju hleb, brašno i pecivo!

Ograničavanje izvoza pšenice u Rusiju moglo bi da poremeti tržište i utiče direktno na cene hleba i peciva

  • 17

Zbog lošeg stanja useva pšenice, ovogodišnji rod ove žitarice biće manji za 10 miliona tona u odnosu na 2014, što bi moglo usloviti povećanje cene hlebnog žita na svetskim berzama, ukazuju stručnjaci.

To bi od jeseni moglo da izazove poskupljenje brašna, peciva i specijalnih vrsta hleba, dok bi država verovatno nastavila da drži pod kontrolom cenu narodnog hleba "sava".

Dodatan talas poremećaja na svetskim berzama izazvaće smanjenje izvoza pšenice iz Rusije, koje je u martu iznosilo 65 odsto zbog uvođenja izvoznih taksi.

- Ograničavanje izvoza pšenice iz Rusije poremetiće tržište i uticati na cene, ali ne znatno jer su svetske zalihe žita velike - objašnjava Žarko Galetin, direktor Produktne berze u Novom Sadu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je Rusija jedan od najvećih svetskih proizvođača i izvoznika pšenice, pa je pitanje uticaja ograničenog izvoza opravdano.

Međutim, tvrde, da pšenice u Srbiji ima dovoljno i da se ne očekuju nikakvi poremećaji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mixajlo

    13. april 2015 | 08:27

    Nije posteno da se psenica otkupi za male pare,da na taj nacin pojedini vlasnici pekara zarade mnogo vise od seljaka.Da neko na tudjoj muci zaradi milione a da neko nema ni za naftu.Sramota za drzavu da neko ima do 400 puta zaradu,a da nam sela izumiru.Zivim u gradu ali seljak treba da bude gospodin da moze da zivi od svog rada!

  • ♡♥♡

    13. april 2015 | 08:38

    Opet rasprava oko hleba ,a to sto je sve pored hleba poskupelo nikom nista!!!!

  • Sava

    13. april 2015 | 08:28

    Ovo je sramota,ako nema daj da poskupi pa ko ima zivece a ko nema neka umre...sramota

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA