NUKLEARNIM OTPADOM PROTIV SRBA: Hrvati URANIJUMOM proteruju srpsko stanovništvo!

- Čuli smo i da na spoljnu lokaciju kod Čerkezovca vojni konvoji uveliko dovoze teret nepoznate sadržine, pa građani opravdano sumnjaju da je skladištenje već počelo - izjavio je predsednik opštine Dvor Nikola Arbutan

  • 33

Hrvatska planira da u jednom od najsiromašnijih regiona u toj državi, Baniji, koja je doživela demografski slom u prošlom ratu, počne da skladišti nuklearni otpad i tako otera malobrojno srpsko stanovništvo koje je tamo ostalo. 

Prema sporazumu sa Ljubljanom iz 1999. godine, Hrvatska mora da preuzme uranijum 235, svoju polovinu otpada, iz nuklearne elektrane "Krško", a za to je odabrana opština Dvor, većinski naseljena srpskim stanovništvom, pišu "Naše novine".

Opština Dvor već je pokrenula peticiju protiv ove sramne odluke, rekao je njen predsednik Nikola Arbutan.

- Tako nešto sigurno nećemo dozvoliti! Opština Dvor je na samoj granici sa BiH, pa smo pozvali i naše susede da nam se pridruže i potpišu peticiju. Zahtevaćemo i referendum i konsultovati se s Centrom za odlaganje radiološkog otpada i Zavodom za radiološku sigurnost i tražiti njihovo mišljenje o štetnom uticaju uranijuma na ljude  - kaže Arbutan.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Čuli smo i da na spoljnu lokaciju kod Čerkezovca vojni konvoji uveliko dovoze teret nepoznate sadržine, pa građani opravdano sumnjaju da je skladištenje već počelo. Mi nikakve zvanične informacije nismo dobili, ali i sami znate da se takve stvari uvek rade tajno - objašnjava on i dodaje da bi konačna odluka o skladištenju trebalo da bude doneta 1. avgusta.

Predstavnik srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj Milorad Pupovac pak misli da je još uvek prerano za ishitrene reakcije.

- Imam informacije da takvi planovi postoje, ali to nije ništa novo, oni postoje već 15 godina. Uostalom, kako sam razumeo, reč je o otpadu niskog radioaktivnog intezinteta. Prvo treba saslušati obe strane i tek onda razmotriti kakva bi reakcija građana bila najadekvatnija. Mi ćemo svakako, ako procene pokažu da to nije bezbedno, stati uz narod i usprotiviti se odluci - izjavio je Pupovac.

Lokacija u Čerkezovcu, nekoliko kilometara od Dvora je još 1999. godine odlukom sabora određena za izgradnju skladišta radioaktivnog otpada, ali je zbog protivljenja ekoloških udruženja i opštine sve odloženo do danas.

(Telegraf.rs / Naše novine)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Еуклид

    14. april 2015 | 07:16

    Ништа чудно. Они током векова само усавршавају методе свог злочиначког деловања. Како су изабрали баш ту локацију,а не нпр.међугорје или сл?

  • Np

    14. april 2015 | 07:31

    Nastavak Titove i Tuđmanove politike u mirnodopskim uslovima. Osma ofanziva i gradnja velikog poligona na Kordunu

  • srele

    14. april 2015 | 06:56

    Lukavi i podli latini!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA