NAJMISTERIOZNIJA CRKVA U SRBIJI: Zašto hiljade Srba hrle u Krstatu DŽAMIJU? (FOTO)

Na mestu crkve u doba Turaka je građena džamija. Kad su počeli da grade minaret, što bi danju sagradili, noću bi se samo srušilo. Jedan od vođenijih Turaka predložio je da se u zidine utisne krst i da vide šta će se tada desiti. Kada su utisnuli krst u zid, od tada se više ništa nije srušilo

  • 6

Jedinstveni verski objekat u Vranju vekovima unazad, na Veliki Petak, pohodi na hiljade vernika. Mirno stoje u redovima i čekaju i po nekoliko sati kako bi zapalili sveću u jednoj od najmanjih crkava u Srbiji.

Meštani se sećaju da su ranijih godina ljudi dolazili iz svih krajeva sveta dan ranije i spavali pod vedrim nebom kako bi u zoru među prvima primili blagoslov i natočili vodu na izvoru Svete Petke za koji se veruje da je čudotvoran.

Međutim, ako pitate Vranjance gde se nalazi crkva Sveta Petka, pogledaće vas zbunjeno jer je od Turaka do današnjeg dana za meštane ovaj objekat poznat kao “Krstata džamija“.

Crkva Svete Petke Trnove, prema predanju, sagrađena je u Vranju, u ranom srednjem veku. Temelji ispred crkve koji su od kamenja potiču iz 13. veka i pod zaštitom su države. Nakon osvajanja Vranja od strane Turaka crkva je proširena, jer su se kasnije u tom delu varoši naselili najbogatiji Turci – age i begovi.

Odlučili su da sagrade džamiju na zidinama pravoslavne bogomolje. Kad su počeli da grade minaret, što bi danju sagradili, noću bi se samo srušilo. Jedan od vođenijih Turaka predložio je da se u zidine utisne krst i da vide šta će se tada desiti. Kad su utisnuli krst u zid, od tada se više ništa nije srušilo.

Dve legende o nazivu "Krstate džamije", Foto: juznevesti.com Dve legende o nazivu "Krstate džamije", Foto: juznevesti.com

Sagradili su džamiju koja se do dana današnjeg kod Vranjanaca naziva Krstata džamija. Postojala je sve do 1878. godine kad je Vranje oslobođeno od Turaka. Tad su srpski ustanici porušili čak osam džamija u gradu, a među njima i ovu.

Ubrzo je na ruševinama sagrađena crkva Sveta Petka, mnogo manja od prvobitne, čak jedna od najmanjih u Srbiji. Postoje i zapisi koji govore o tome da negde u zidinama postoje mošti nekog od svetaca, pa je zbog toga toliko blagodatna.

Naravno, kao i svaka priča, i ova ima nekoliko verzija. Po jednoj, Po jednoj, Turci su napravili objekat s četiri minareta u obliku krsta, što deluje logično i nije jedinstven slučaj u svetu.

Po drugoj, manje verovatnoj, na vrh minareta je postavljen krst. U nekim zapisima piše da je na taj način poslata poruka da su ujedinjene dve vere.

Najverovatnija je ipak ova koja kaže da je u osnovu utisnut krst i da je kasnije gradnja tekla bez problema.

Crkva je oduvek bila posvećena Svetoj Petki i poznata je kao najčudotvornija crkva u kraju.

Pretpostavlja se da je crkva sagrađena u 12. veku, Foto: juznevesti.com Pretpostavlja se da je crkva sagrađena u 12. veku, Foto: juznevesti.com

Zanimljivo je da u ovu crkvu 8. avgusta, na dan kada Srpska pravoslavna crkva obeležava praznik ove svetiteljke, dolaze vernici iz ovog kraja, ali njihov broj je zanemarljiv u odnosu na one koji dolaze na Veliki Petak uoči Uskrsa, verovatno zbog legendi o njoj koje se još prepričavaju.

Tako je bilo i na ovaj Veliki Petak.

(Telegraf.rs / Južne vesti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA