Umetnici traže od policije da im vrati uklonjenu Snoudenovu bistu (VIDEO)

Umetnici su 45 kilograma tešku i 1,2 metra visoku bistu postavili u Njujorku, povrh memorijala Američkoj revoluciji u zoru 6. aprila, da bi je samo nekoliko sati kasnije policija uklonila

  • 1

Tri umetnika zatražila su danas od njujorške policije da im vrate bistu Edvarda Snoudena, zapretivši da će u suprotnom protiv nje podneti tužbu.

Advokat za građanska prava Ronald Kjubi izjavio je da će umetnici ostati anonimni jer se plaše da budu uhapšeni i sudski gonjeni, nakon što su vlasti prošle nedelje uklonili skulpturu iz bruklinskog Fort Grin parka gde je bila postavljena.

- Nadamo se da će grad Njujork vratiti statuu kako bi nastavila da podstiče zdravu raspravu o pitanjima od ključne važnosti za naše slobode - naveli su umetnici u pismenom saopštenju, prenosi AFP.

Oni su 45 kilograma tešku i 1,2 metra visoku bistu postavili povrh memorijala Američkoj revoluciji u zoru 6. aprila, da bi je samo nekoliko sati kasnije policija uklonila.

Kjubi je naveo da skulptura predstavlja "vredno umetničko delo" čija je izrada trajala šest meseci.

- Svojevrsna je ironija da se statua Edvarda Snouden drži u podrumu njujorške stanice dok se on sam nalazi u egzilu u Rusiji - naveo je advokat, dodavši da, iako vlasti imaju pravo da uklone neautorizovanu skulpturu, to ne znači da mogu neograničeno da zadržavaju jedno umetničko delo.

Jedna galerija na Menhetnu izrazila je želju da idućeg meseca izloži bistu u sklopu postavke o nadzoru i privatnosti, objasnio je on.

Policija bi mogla da je pozajmi galeriji u znak "kompromisa", ali ukoliko se ogluši, umetnici su spremni da podnesu tužbu, kazao je Kjubi.

- Umetnost i sloboda izražavanja su kamen temeljac našeg društva i moraju biti zaštićeni - rekao je Džefri Kroft, predstavnik nevladine organizacije Njujork Siti Park Adokejts, tražeći da statua bude izložena u nekom od gradskih parkova kao deo programa u okviru kojeg je dosad privremeno postavljeno na stotine umetničkih radova.

U pismu policiji, Kjubi je naveo da su umetnici postavili bistu na memorijal američkim ratnim zarobljenicima kako bi napravili paralelu između borca za slobodu u Američkoj revoluciji i današnjih boraca za slobodu.

Snouden (31), bivši obaveštajac koji je poverljive informacije Nacionalne beznednosne agencije prosledio medijima, živi u egzilu u Rusiji od 2013.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duda

    15. april 2015 | 11:08

    Kad im bista smeta sta bi tek uradili njemu da se vrati.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA