KAKO JE VIKING UZEO PRAVOSLAVLJE: On je Tor i ženi se Srpkinjom! (FOTO)

Muškarac iz Norveške Tor Erik Losius i njegova izabranica Ljiljana Mijanović uskoro će se venčati po svim pravoslavnim običajima. Tor Erik je nedavno postao pravoslavac nakon što je kršten u manastiru Ostrog

  • 7
Foto: Instagram/telossius Foto: Instagram/telossius

Norvežanin Tor Erik Losius promenio je veru i postao je pravoslavac, a sve zbog buduće supruge Ljiljane Mijanović, sa kojom se nedavno verio! Tor Erik se krstio u manastiru Ostrog i postao je Tor Erik - Grigorije.

Nakon krštenja oni su došli u Trebinje kako bi dogovorili venčanje po pravoslavnim običajima, a tom prilikom su za portal "Moja Hercegovina" ispričali kako su se upoznali i kako je Tor postao pravoslavac, piše Mojahercegovina.

- Glavni razlog što sam se odlučio za pravoslavno venčanje jeste to što Ljiljina porodica, rodbina i prijatelji - nisu mogli sebi da priušte da dođu na našu svadbu u Norvešku. A platežna moć Norvežana je mnogo veća i njima je jednostavnije da dođu ovde. Zato sam odlučio da i ovde napravim svečanost venčanja, odnosno pravoslavno venčanje - jednostavno kaže Losius.

Priznaje da je malo fasciniran i pravoslavnom religijom i drugačijom kulturom, te da mu se sve to sviđa.

- Dakle, iz poštovanja prema njenoj porodici želim da budem deo toga, a inače sam poželeo da budem deo toga - veselo i na tečnom engleskom priča Losius.

A taj engleski je, saznajemo od Ljiljane, i omogućio njihovu vezu jer su oboje profesori engleskog jezika. On u Stjordalu kod Tronhejma u Norveškoj, a ona je bila asistent na Odseku za engleski jezik Filozofskog fakulteta u Nikšiću. Tu je, opet, Mijanoviće rat doveo iz Sarajeva, pošto je njen otac univerzitetski profesor.

Foto: Instagram/telossius Foto: Instagram/telossius

Inače su, kaže, Mijanovići iz tih krajeva. Čak imaju i kuću u Gorici, a njen otac je vanredni profesor na jednom fakultetu.

- Odgovara nam da svadba bude u Trebinju jer je to svima blizu: Norvežani imaju direktnu liniju do Dubrovnika, porodici i gostima iz Crne Gore je blizu, takođe i onima iz Bosne i Hercegovine. Jednostavno - tromeđa - s osmehom pojašnjava Ljiljana.

Prvo je, naime, došao norveški mladoženja u naše krajeve, krstareći jahtom sa 9 drugova. Onda se, priča Ljiljana Mijanović Losius, desilo drugarsko upoznavanje u Tivtu, u Porto de Montenegru. Ostali su u kontaktu, a veza se razvila preko Skajpa

- I onda smo celu 2013. godinu proveli putujući od Crne Gore do Norveške i obratno. Viđali smo se skoro svakog meseca. Lako smo nalazili zajedničke teme jer smo oboje profesori engleskog jezika, radimo u prosveti, imamo iste poglede na svet, iste životne vrednosti. Iskreno, otkrila sam da imam više zajedničkih tema s njim, nego sa bilo kojim poznanikom ovde. A prvi potez je, naravno, napravio on - s veselim osmehom dodaje Ljiljana.

Foto: Instagram/telossius Foto: Instagram/telossius

On sam, to jest Tor-Grigorije, ponosno dodaje da je norveški jezik, na nekom konverzacionom nivou, ona savladala za pola godine. Ljiljana svoj uspeh pojašnjava time što je i sama profesor jezika, pa zna kako se jezik uči. Takođe, da govori engleski i nemački, a norveški je "između ta dva jezika".

- Ako ćemo realno, mnogo više ja pripadam tom tamo svetu, nego ovom ovde - iskrena je Ljiljana. Iako i danas Norvežani važe za "vikinge", ona ističe da je ta vikinška era trajala samo od 800-1050. godine.

- Radi se o jednoj miroljubivoj i iznad svega poštenoj i časnoj naciji. U Norveškoj je još uvijek reč zakon, kao i sloboda govora, nacionalnog i religioznog opredjeljenja. Tolerancija za drugo i različito je na visokom nivou - kaže Ljiljana.

- Čast mi je, kao i moralna obaveza, da to kažem o norveškom narodu, pošto sam i sama tamo prihvaćena kao nigde drugde - sigurna je Ljiljana.

Takođe je i "srpski zet" siguran da treba da učestvuje u pravoslavnim obredima, pa je uzeo otpust iz protestantske crkve, u kojoj je bio kršten. A po toj toleranciji za drugog, stvarno su se našli.

(Telegraf.rs / Izvor: Mojahercegovina.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bojan

    15. april 2015 | 13:09

    Imate Svedjanina pravoslavnog popa u Svedskoj. Zavrsio Bogosloviju i sve skole nase. Na njegovoj sluzbi dodje samo 10 ljudi posto nije nas. E to je tragedija

  • BOZA ZEMUNAC

    15. april 2015 | 13:47

    SREĆNO.NEKA VAS ČUVA DRAGI BOG.

  • Herceg

    15. april 2015 | 14:47

    Pohvala za Telegraf sto prenosi clanke s "Moje Hercegovine", ovaj nije prvi. Lepa prica, mladencima zelim svaku srecu i Bog dragi neka ih cuva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA