Evo kako da izbegnete plaćanje računa starijih od godinu dana!

Ukoliko imate neplaćene račune komunalija koji su stariji od godinu dana, potrebno je da uradite nekoliko stvari. Evo i kojih

  • 56

Imate neplaćene račune starije od godinu dana, a želeli biste da ih se rešite. Sad je moguće da izbegnete plaćanje računa za struju, telefon i infostan.

Vesna Rakić Vodinelić na sajtu forum.mojepravo.net u svom blogu detaljno objašnjava kako da se rešite zaostalih neplaćenih računa.

Da biste izbegli plaćanje računa za komunalije starijih od godinu dana potrebno je da uradite nekoliko stvari. Kada je u pitanju zastareli račun za infostan, period zastarevanja je godinu dana.

Ukoliko želite da izbegete plaćanje ovog računa potrebno je da popunite sledeći formular.

Printskrin: forum.mojepravo.net/ Printskrin: forum.mojepravo.net/

Zastarelost naplaćivaja i potraživanja regulisana je zakonom. Članovi 378 i 372 ZOO jasno određuju da neplaćeni računi zastarevaju za jednu godinu.

Ovaj period važi za sledeća potraživanja:

- Potraživanje naknade za isporučenu električnu i toplotnu energiju, plin, vodu, za dimničarske usluge i za održavanje čistoće, kad je isporuka odnosno usluga izvršena za potrebe domaćinstva.

- Potraživanje radio-stanice i radio-televizijske stanice za upotrebu radio-prijemnika i televizijskog prijemnika.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Potraživanje pošte, telegrafa i telefona za upotrebu telefona i poštanskih pregradaka, kao i druga njihova potraživanja koja se naplaćuju u tromesečnim ili kraćim rokovima.

- Potraživanje pretplate na povremene publikacije, računajući od isteka vremena za koje je publikacija naručena.

- Zastarevanje teče iako su isporuke ili usluge produžene.

Ukoliko dobijete od suda rešenje o izvršenju na osnovu verodostojne isprave odmah treba da napišete prigovor. Prigovor se šalje istom onom sudu koji je doneo rešenje o izvršenju  preporučenom pošiljkom, u dva primerka, potpisano od onog građanina na koga glasi rešenje, objašnjava Vesna Rakić Vodinelić na stranici forum.mojepravo.net.

Ona u svom pravničkom blogu objašnjava da zastarelošću prestaje pravo zahtevanja ispunjenja obaveze.

Poverilac ne može izdejstvovati naplatu duga ukoliko se dužnik blagovremeno pozove na zastarelost, pod uslovom da je zastarelost i nastupila.

Sve informacije o zastarelosti računa možete pronaći OVDE i OVDE.

Objašnjenje  prof dr Vesne Rakić Vodinelić za zastarevanje računa za infostan i formular za prigovor možete pogledati OVDE i OVDE.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ljuba

    15. april 2015 | 17:35

    Znate li da vecina siromasnih i penzionera redovno placa dazbine. Ne placaju problematicni i ovi veliki "biznismeni "jer znaju da ce im to neko otpisati. Imam u komsiluku "preduzetnika "koji mi se stalno podsmeva kada krenem da platim racune recima :"placaj kada si lud, meni ne pada napamet, ti placas i za mene ".

  • Bojan

    8. decembar 2016 | 12:27

    Da li mi mozete reci kako ide sa neplacenim racunom VIP-a. imali smo ugovor na 24mes za internet uslugu koja nam je iskljucena posle treceg meseca jer nismo bili u mogucnosti da platimo . mi pristajemo da platimo vreme koriscenja al njihov zahtev je svih 24mes. kako od sklapanja ugovora proslo 4g da li smo u obavezi da izmirimo taj dug.

  • Vladan

    6. septembar 2016 | 20:15

    Imam dva racuna iz telkoma i to iz marta i aprila 2014 god...a u medjuvremenu obnovim dva ugovora i jedan raskinem...sad su mi iskljucili tel i traze da platim a nisam tuzen zbog toga niti su me obavestili da dugujem...zvao sam call centar kazu da je greska u sistemu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA