I JAPANCI PROTIV RUSA: Nadgledaju Putinove borbene avione!

Ruski bombarderi i patrolni avioni često ulaze u japanski vazdušni prostor u blizini severnog japanskog ostrtva Hokaida i u blizini četiri manja ostrva na koja pravo polažu i Japan i Rusija

  • 21

Japanske vazduhoplovne snage saopštile su da je broj poletanja njihovih borbenih aviona zbog uzbune dostigao nivo nezabeležen još od perioda hladnog rata.

To je urađeno s obzirom na prisustvo ruskih bombardera na severnim oblastima i kineskih lovaca na južnom delu japanskog neba, javio je Rojters.

U periodu od godinu dana, a na dan 31. mart, japanski avioni su uzleteli 944 puta, što je 16 odsto više nego li u prethodnom, saopštile su japanske Snage za odbranu (SDF).

Predstavnik SDF je na konferenciji za novinare saopštio da je reč o značajnom povećanju takvih situacija a nije direktno spomenuo ruske i kineske vojne aktivnosti, navodi britanska agencija.

Ruski bombarderi i patrolni avioni često ulaze u japanski vazdušni prostor u blizini severnog japanskog ostrtva Hokaida i u blizini četiri manja ostrva na koja pravo polažu i Japan i Rusija, podsetio je Rojters.

Printskrin: Youtube/Air Force Printskrin: Youtube/Air Force

Upravo zbog tog teritorijalnog spora, dve zemlje nisu zaključile zvaničan mirovni sporazum. Ruski avioni, navodi britanska agencija, obično lete kružnim rutama oko japanskog arhipelaga.

Kineski avioni su skoncentrisani na Istočno kinesko more, u blizini spornih nenaseljenih ostrvaca Senkaku (Kinezi ih zovu Diaoju) u blizini Tajvana.

Predstavnik SDF je rekao da je prošle godine povećan broj kineskih aviona preletao japanski vazdušni prostor.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Di

    15. april 2015 | 23:04

    Znači,nisu obnovili gradivo iz istorije.Odabir prave strane im opet ne ide na ruku.Ili grešim?

  • Maroko

    15. april 2015 | 22:50

    Sami protiv svih :)

  • Mentulaxxx

    15. april 2015 | 23:22

    Što kaže ona stara : Ko ne poznaje istoriju, osuđen je da je ponavlja . ;)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA