RUSKINJA STOJI IZA IZVOZA LAŽNIH JABUKA: Švercovala poljske, a govorila da su SRPSKE!

MUP Srbije u saradnji sa Upravom carine i BIA-om je pre izvesnog vremena otkrila šverc jabuka kroz našu zemlju, a glavni organizator toga je Ana Ivašina (30) iz Rusije, koja je boravila u našoj zemlji nekoliko dana i nadgledala utovare kamiona

  • 9

Pre izvesnog vremena Uprava carine, BIA i MUP su u Sremskoj Mitrovici sprečili izvoz 60 tona poljskih jabuka, za koje je bilo planirano da se izvezu u Rusiju s falsifikovanim dokumentima o poreklu voća.

Tada je navedeno da je najveća šteta za Srbiju u stvari indirektna, jer firme koje se upuste u ovakve zloupotrebe ne nanose direktnu štetu. Naime, urušava se kredibilitet zemlje i ona prestaje da se posmatra kao pouzdani partner koji može da sprovodi potpisani sporazum s Ruskom Federacijom, pišu Naše novine.

Glavni organizator ovog šverca je ruska državljanka Ana Ivašina (30), koja je nekoliko dana bila u Srbijii i lično nagledala sve utovare.

Prema izvoru ovog lista, Ivašina ima veoma dobre kontakte u Poljskoj, a u Srbiji je pronašla firme koje će da izvoze poljske jabuke u Rusiju s lažnom dokumentacijom da su srpske.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

- Zadatak firmi je bio da pronađu firme koje će za njihov račun da uvezu robu iz Poljske. Često su se firme otvarale specijalno za ovaj šverc, i uzimale su po 200 evra za kamion jabuka. Izvoznici bi nakon toga pisali lažne otkupne listove na proizvođače, a da oni to nisu ni znali, a što je najgore, regularno su za to tražili povraćaj PDV-a od države.

Izvor koji je dobro upućen u čitav događaj kaže da je nekoliko firmi bilo uključeno u predmet istrage.

- Zarada koju su sve te firme imale po svakom kamionu se rketala između 4.000 i 5.000 evra, a sve utovare u Srbiji je lično Ivašinova nadgledala. To je sve funkcionisalo super dok se Rusima nije učinilo sumnjivo što u njihovu zemlju dolazi toliko jabuka iz naše zemlje.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Sa istragom se odmah počelo, pa se radila i puna kontrola graničnih prelaza, a čim je u Sremskoj Mitrovici zaustavljen kamion s robom jedne firme, Ivašina je u potpunoj panici napustila našu zemlju.

- U tom strahu da će biti otkrivena i žurbi da što pre nestane, nije uspela sa sobom da povede svog kućnog ljubimca, od kojeg se nikada nije odvajala.

(Telegraf.rs / Naše novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA