MISTERIJA CRNOG ORLA IZNAD SRBIJE: Zašto se pre šest godina desila ova neverovatna stvar?

Umesto da, po preletanju Turske, nastavi preko Bugarske pravo na sever, već šesto proleće za redom orao se odlučuje za duže putovanje, pa obavezno svrati i u Srbiju

  • 12

U Evropi je ostalo još samo 210-290 parova crnog orla, kažu ornitolozi. Ovaj orao naseljava stare vlažne šume prošarane močvarama, jezerima, rekama i proplancima. Selica je, a zimu provodi na jugu Evrope, severu Afrike, Arapskom poluostrvu, jugu i jugoistoku Azije.

Usled ubrzanog gubitka staništa kao i stradanja na seobi izazvanog čovekovim delovanjem, nalazi se na prvim stranama svih Crvenih lista i jedna je od globalno najugroženijih vrsta. Jedan od ovih retkih orlova je i ženka iz Estonije "Iti".

Svake jeseni, Iti napušta Estoniju i preleće preko Belorusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, sve do juga Turske, gde provodi zimu.

Nakon zimovanja, krajem marta i početkom aprila, sledi jednomesečno putovanje do Estonije, radi gnežđenja. Ornitolozi to znaju na osnovu traga koji o njenim kretanjima ostavlja radio-odašiljač, koji ova ptica nosi od dana kada joj je, kao mladuncu, postavljen dok je boravila u gnezdu.

Ovi uređaji su potpuno bezopasni i pticama ne smetaju. Šta više, dešava se da ptica bude spašena upravo zahvaljujući odašiljaču: nađe se u nevolji, bude otrovana, povređena ili je neka druga loša sudbina snađe, a transmiter šalje uzastopne signale sa jedne tačke, što je alarm za ornitologe koji odlaze na lice mesta u potragu za pticom i u misiju spasavanja.

Prolećna selidbena putanja joj je nešto drugačija. Umesto da, po preletanju Turske, nastavi preko Bugarske pravo na sever, već šesto proleće za redom Iti se odlučuje za duže putovanje, pa obavezno svrati i u Srbiju.

Foto: Saša Preradović Foto: Saša Preradović

Ovde provede nekoliko dana odmarajući se i skupljajući energiju za dalje. I ovog proleća, Iti nas je posetila, ali je očigledno bila u žurbi. Granicu sa Bugarskom je preletela 8. aprila rano ujutro, a istog dana je zanoćila u šumi podnožja planine Bukovik.

Narednog dana noć je provela u plavnoj šumi kraj Velike Morave, nedaleko od Velike Plane, a 10. aprila oko 10 sati napustila je Srbiju, preletevši granicu sa Rumunijom u južnom Banatu i nastavila na sever. Tri dana kasnije, 13. aprila predveče, ornitolozi iz Estonije su javili da je Iti uspešno stigla kući!

Naravno, crni orao je strogo zaštićena vrsta i u Srbiji, te je na svaku jedinku, od ono malo koje kod nas zimuju ili se preko nas sele, potrebno budno paziti, gde god da se zadesi.

Ornitolozi u Srbiji, članovi Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, posebno su obradovani činjencom da sve češće crni orlovi posećuju hranilišta namenski kod nas otvorena za ptice grabljivice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Soko sivi

    17. april 2015 | 11:35

    Divna i velicanstvena ptica. Svestan ili nesvestan bahat odnos coveka prema prirodi je ugrozio veliki broj zivotinjskih vrsta. Na nasu veliku zalost, za neke je vec kasno... Ovo je njihova planeta isto koliko i nasa!

  • Ezra

    17. april 2015 | 11:31

    E nece to moci tako,ima da ih istrebimo,sta ima oni tu da prelecu, lovci ajde ajde

  • Srbin

    17. april 2015 | 13:54

    Pa gde bi Crnogorac nego u Srbiju... to im je genetski da se dovlace ovde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA