Srpski policajci dobijaju električne pendreke i biber-sprej!

Novim sredstvima prinude policijski službenik moći će da postigne isti cilj bez upotrebe vatrenog oružja i nanošenja teških telesnih povreda

  • 8

Nacrtom novog zakona, srpski policajci bi ubuduće za pojasom osim pištolja, mogli da nose i električnu palicu i biber-sprej, najavio je ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Stefanović je objasnio na predstavljanju tog zakona u Skupštini Srbije da predloženim novim sredstvima prinude MUP nastoji da osavremeni policiju jer će njima, kako je istakao, policijski službenik moći da postigne isti cilj bez upotrebe vatrenog oružja i nanošenja teških telesnih povreda.

Nacrti novih zakona o policiji i o evidenciji i obradi podataka u oblasti unutrašnjih poslova predviđaju i reorganizaciju policije na način da se unutar nje izvrši podela na policijske i unutrašnje poslove, veća saradnja sa jedinicama lokalne samouprave, uvođenje unutar Ministarstva sektora za međunarodne i evropske poslove i za ljudske resurse.

- Sektorom za međunarodne i evropske poslove objediniće se sve što su radila određena odeljenja unutar ministarstva, smanjiće se kabinet ministra, odnosno svi oni koji su se bavili međunarodnom saradnjom, IPA fondovima... Objedinjuju se kako bismo lakše pratili pregovore u vezi s poglavljem 24, ali i da bismo bolje uradili reformu ministarstva - rekao je Stefanović.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Govoreći o Sektoru za ljudske resurse koji je, kako je rekao, bio deo Sektora za finansije, izdvajanje tog sektora je veoma važno kako bi se sprovodila politika karijernog napredovanja u policiji, ali i projekcije budućih potreba policije.

Govoreći o osavramenjivanju policijskih poslova, Stefanović je podsetio da evropski standardi ulaze u domaće propise, što je dovelo do promene pojedinih policijskih ovlašćenja, poput uvođenja forenzičke registracije uzimanja drugih uzoraka i forenzičkog veštačenja i analize, ali i diskusije da li poligrafsko ispitivanje spada u policijsko ovlašćenje.

On je dodao i da će rad na podzakonskim aktima biti gotov kada bude donet zakon, odnosno u junu ili julu.

- Cilj nam je da veoma brzo, posle donošenja zakona, uradimo sve podzakonske akte. Očekujem da ćemo, ako se javna rasprava završi u ovom mesecu i ako za tri-četiri sedmice dobijemo mišljenje Evropske komisije, u junu možemo da imamo ovaj zakon u parlamentu - najavio je Stefanović.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    17. april 2015 | 14:56

    Ko je dobio tender za nabavku ovih sprava i cemu to kada je policija i ovako delotvorna.nego su dezurne sudije krive sto na slobodu pustaju mladje delikvente bez pardona? Da li je neko postavio pitanje kako klinci,uglavnom Romskog porekla ne podlezu ni jednom zakonu u Srbiji i bivaju pustani na slobodu odmah nakon provalne pljacke dva puta za isto vece? Ko ce njih da pendreci za ovakvo ponasanje? Gde su sankcije za takve kriminalce? Posle ispada da policija nista ne radi... Sramota!

  • bla

    17. april 2015 | 14:09

    evo razloga da poskupi struja :) a i zacini.....

  • Lutka

    17. april 2015 | 14:18

    Bravo da i njima bude malo lakse dosta su ugrozeni sa ovakom malom platom

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA