DA LI STE SE ZAPITALI: Zašto su nam deca toliko agresivna?

Koji je uzrok povećanja agresije među tinejdžerima, ali i malom decom i šta je to što nas čini sve više frustriranim? Odgovor na ovo pitanje je višestruk

  • 9

Svakodnevno se suočavamo sa nasiljem i ispoljavanjem agresivnosti. Tuče, porodično i vršnjačko nasilje postali su naša surova stvarnost.

Koji je uzrok povećanja agresije među tinejdžerima, ali i malom decom i šta je to što nas čini sve više frustriranim? Odgovor na ovo pitanje je višestruk.

Psiholog Aleksandra Janković kaže da smo preplavljeni agresijom i da moramo mnogo da radimo na sebi kako bismo je sprečili.

- Dosta su se pomerile granice kada je u pitanju nasilje. Ranije se pod nasiljem smatrala i psovka i uvreda, a sada se na to gleda kao na nešto potpuno normalno. Malo se bavimo sobom i svojim osećanjima. Uvek primetimo agresiju kod drugih, dok je kod sebe ne uviđamo - kaže Aleksandra Janaković za naš portal.

Foto-ilustracija: Profimedija Foto-ilustracija: Profimedija

Naša sagovornica ističe da ne moramo učiti dete da se tuče, dovoljno je da se agresivno obratimo nekom, ono će to razumeti kao poruku kako treba da se ponaša.

- Svaku manifestaciju besa dete beleži kao da je to nešto što je prihvatljivo. Starija deca se masovno tuku, prete i nalaze se u začaranom krugu besa iz koga se teško izlazi.

Aleksandra Janković objašnjava da je veoma važno kakav primer ponašanja roditelji daju deci jer se u prve tri godine života se formiraju osnovne karakteristike ličnosti.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Sociolog Ratko Božović kaže za Telegraf da je glavni uzrok ispoljavanja agresije kod dece neostvarenost savremene porodice.

- Roditelji prenose energiju disharmonije na decu. Dodatni problem predstavlja i to što nema punoće komunikacije između roditelja i dece - tvrdi Božović.

On objašnjava da prisustvo nasilja u medijima nije zgoreg jer nam služi da sami oslobodimo nagomilane frustracije.  Međutim, u društvu kakvo je naše, u kom vlada bezvlašće, haos i nasilje ne bi smelo da se forsira nasilje.

Foto-ilustracija: Profimedija Foto-ilustracija: Profimedija

- Sve forme našeg života su u nasilju. Ljudski život je potpuno obezvređen. Dodatni problem je što u porodicama vlada nesaglasnost između generacija i zbog toga dolazi do sukoba u vrednosnom sistemu - objašnjava Božović.

On ističe da među ljudima nema tolerancije, a ispunjeni su frustracijama i mržnjom i da to sve kulminira nasiljem.

Da bismo izbegli nasilje i agresiju potrebno je da se bavimo prvo sobom, a onda i tuđim potrebama, kao i da radimo na tome da budem0 što tolerantniji.

(J. Tetiković)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Orangutan

    24. maj 2015 | 09:36

    Sa obzirom na okolnosti čudi me da nisu još gora.

  • Grofica

    24. maj 2015 | 11:04

    Kada se na nasilje ne odreaguje,znaci da se podrzava. Kazne za nasinike su minimalne i smesne,i prosto kao da su zasticeniji ( primer:covek u samoodbrani upuca lopova koji mu je usao u kucu i bude osudjen za ubistvo)

  • Leo

    24. maj 2015 | 10:36

    Mediji su krivi! (elektronski, pisani i internet)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA