JAPANCI RUŠE REKORD: Ovaj voz dostiže brzinu od 590 kilometara na čas! (VIDEO)

Portparol kompanije, poznatije kao JR Central, izjavio je da će novopostavljeni rekord biti kratkog trajanja jer već idućeg utorka planiraju da probiju čarobnu granicu od 600 kilometara na sat

  • 1

Voz, koji se kreće pomoću magnetske levitacije, uspeo je da postigne neverovatnih 590 kilometara na sat, čime je srušio raniju rekordnu brzinu postavljenu pre 12 godina, saopštile su Japanske železnice.

Voz je putovao na probnoj liniji sagrađenoj u prefekturi Jamanaši u centralnom Japanu, preneo je hrvatski "Jutarnji list".

Raniji rekord iznosio je 581 kilometar na sat i postavljen je 2003. godine. Portparol kompanije, poznatije kao JR Central, izjavio je da će novopostavljeni rekord biti kratkog trajanja jer već idućeg utorka planiraju da probiju čarobnu granicu od 600 kilometara na sat.

Kompanija JR Central je saopštila da želi da izvozi svoju maglev (magnetska levitacija) tehnologiju u SAD za železničku liniju između Njujorka i Vašingtona.

Japan je spreman da sufinansira taj projekt, najavio je japanski premijer Šinzo Abe.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA