Gana: Neverovatno inteligentna devojka optužena da "krade mozgove"

Devojku su drugovi iz razreda optužili da "krade mozgove drugih đaka" i da zbog toga dobija najbolje ocene. Optužena, bila je primorana da ode u logor za žene optužene za veštičarenje

  • 0

Srednjoškolka (17) iz Gane bila je primorana da odustane od škole i potraži utočište u logoru za žene optužene za veštičarenje, pošto su je “optužili” da je "neverovatno inteligentna".

Devojku su drugovi iz razreda optužili da "krade mozgove drugih đaka" i da zbog toga dobija najbolje ocene, javljaju  lokalni mediji. Kako prenosi DPA, pošto su joj članovi lokalne zajednice pretili nasiljem,  srednjoškolka je pobegla u Gambagu, kamp za veštice na severu Gane.

Pošto su nevladine organizacije i državni službenici objasnili zajednici da nije veštica, već jednostavno sjajan učenik, puštena je da provede Uskršnji odmor sa svojom porodicom.

Njen slučaj je privukao toliku medijsku pažnju da je u sredu akademija u glavnom gradu Akri saopštila da želi da joj ponudi stipendiju.

- Važno  je da takva bizarna maltretiranja devojaka i dece budu iskorenjena u Gani – istakli su.

Iako je stav Vlade Gane da veštičarenje ne postoji, u zemlji ima 16 formalnih logora u kojima optužene veštice, obično žene, mogu da traže utočište. Širom Afrike žene su i dalje u zatvoru zbog sumnje za umešanost u veštičarenja.

(I. D.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA