• 1

Delegacija Javnobeležničke komore Republike Srbije na 27. Kongresu evropskih notara

“Učešće delegacije Komore javnih beležnika Republike Srbije na 27. Kongresu evropskog notarijata nije istorijsko samo zbog činjenice da je delegacija na njemu učestvovala prvi put, već posebno zbog rezultata rada Kongresa ” izjavio je Đorđe Sibinović.

  • 1

Povodom učešća delegacije Komore javnih beležnika Republike Srbije na 27. Kongresu evropskog notarijata održanog 16. i 17. aprila u Salcburgu dr. Đorđe Sibinović član Stručnog saveta Javnobeležničke komore Republike Srbije izjavio je:

“Učešće delegacije Komore javnih beležnika Republike Srbije na 27. Kongresu evropskog notarijata nije istorijsko samo zbog činjenice da je delegacija na njemu učestvovala prvi put, već posebno zbog rezultata rada Kongresa koji su potvrdili da je pretežna pravna priroda javnog beležništva materijalna prevencija a ne službena evidencija pravnog saobraćaja radi postizanja pravne sigurnosti. Korak dalje od toga, dugogodišnja, veoma detaljna istraživanja prakse evropskih notarijata rezultirala su naučno dokazanim pokazateljima da notarijat predstavlja dodatu vrednost uštede građana koji koriste usluge notarske službe kao i veliku budžetsku uštedu zbog smanjenje broja meritornih sporova pred sudovima do koje dovodi preventivna funkcija notarijata. Ovakva saznanja predstavljaju odlučujuću motivaciju i obavezu da jačanje javnobeležničke službe u Srbiji prevaziđe korporativni zadatak i postane strateški cilj funkcionalizacije pravosuđa. Nismo propustili priliku da učesnike Kongresa upoznamo sa početkom rada javnobeležničke službe i ukažemo na podršku koju smo u kratkom vremenskom roku dobili od građana Srbije kao i na strpljenje i razumevanje koje je u tom procesu demonstrirala Vlada Republike Srbije. Srdačan prijem koji smo doživeli predstvaljaju jasnu poruku Evropske zajednice država o značaju notarijata u pravnoj državi, ali i obavezu koju će javnobeležnička služba sigurno ispuniti prema garađanima i pravosuđu Republike Srbije.”

Foto: Promo

Foto: Promo

 

(Telegraf.rs).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlobica

    Javnobeležnici, koje je to mlaćenje prazne slame.

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima