Štednja vodi Evropu u "crne dane"

Evropu i dogodine čeka isti scenario - mjere štednje, slabe ekonomije, nezaposlenost i rast deficita

  • 1

Stroge mere štednje koje sprovode članice Evropske unije po nalogu Evropske komisije gurnuće Evropu u 15-ogodišnju recesiju, upozorio je danas belgijski ministar industrije Pol Manjet.

"Evropska komisija greši i ekonomska politika koju ona nameće članicama nije ona prava", rekao je Manjet u intervjuu za današnje izdanje lista "Libr Belžik".

On priznaje da vlade u krizom pogođenoj evrozoni "moraju da uvode strogost", ali Evropska centralna banka i Evropska investiciona banka, kako je rekao, treba da pomognu vladama da izađu na kraj sa svojim "istorijskim dugovima".

Evropska komisija, izvršno telo Evropske unije, pozvala je vlade da skrešu izdatke i smanje svoje dugove kako bi povratile poverenje u 17-očlanu zonu evra, podsetila je agencija AFP.

Komisija, koja je u decembru dobila novu nadležnost da može da zapreti vladama sankcijama zbog prekomernih javnih deficita, primorala je ove sedmice Belgiju da zamrzne dodatnih milijardu evra budžetskih izdataka.

Podsećamo, u decembru američki ekonomista, nobelovac Džozef Štiglic ocijenio je da će 2012. godina biti gora od ove i da bi to mogla biti posljednja godina evra.

Prema njegovim rečima  Evropu i dogodine čeka isti scenario - mjere štednje, slabe ekonomije, nezaposlenost i rast deficita, jer političari u vidu imaju samo privremeno saniranje problema.

"Crne dane" on predviđa i za SAD, ističući da plan oporavka utemeljen na povećanom izvozu neće "upaliti", upravo zbog problema u Evropi.

"Nadam se da se varam i da će naredna godina pokazati da je moj pesimizam bio pretjeran. Međutim, realni faktori sugerišu da bi to mogla biti posljednja godina evra - simbola pedesetogodišnjeg procesa evropske integracije. U tom slučaj, 2012. neće biti godina okončanja krize, već početak nove i još strašnije faze najveće ekonomske katastrofe koju je svijet vidio", zaključuje Štiglic.

(telegraf.rs/Tanjug, Nezavisne novine)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • drveka

    19. januar 2012 | 12:40

    Štednja vodi Evropu u "crne dane" | Telegraf http://t.co/scegVbc6 via @telegrafrs

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA