BRAVO, LJUDINE: Seljaci sami finansiraju obnovu škole! (FOTO)

- Truo pod, propao plafon, strašni poljski toaleti sada su prošlost. Sad planiramo da promenimo prozore, ali nam je potrebna pomoć - kaže Dragan Vujović, član Saveta mesne zajednice sela Pajsijević kod Knića

  • 5

Meštani šumadijskog planinskog sela Pajsijević sami obnavljaju seosku školu za svojih 13 učenika. Renoviranje košta oko pola miliona dinara, a roditelji su sami prikupili novac i izvodili radove. Seljaci nisu hteli da dozvole da im deca uče u lošim uslovima i odlaze u druge škole.

U pitanju je zgrada isturenog odeljenja seoske škole "Rada Šubakić" u selu Pajsijević u okolini Knića. Vredni gorštaci, meštani ovog sela na obroncima Kotlenika, složno su odlučili da urede školu o svom trošku. Akciju je pokrenuo Dragan Vujović, član Saveta mesne zajednice, a odmah su mu se priključile mahom mlađe komšije.

- Sedeli smo jednom i presabirali koliko roditelja šalje decu u školu van sela, u Gružu i Knić, jer je naša škola u lošem stanju, plafon se krunio, svetla bila loša, pod u groznom stanju. Napravili smo mali referendum i svi su bili za isto: da prikupimo pare i krenemo u obnovu škole. Direktorka škole umalo nije zaplakala kada smo joj rekli za naš naum - kaže Vujović i dodaje:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

- Opština Knić nije imala mnogo para da nam da, ali su uplatili 80.000 dinara i pomogli nam sa papirologijom. Davao je para ko koliko može, neki su odlučili da hrane radnike, a ti radnici su roditelji đaka ili naši lokalni majstori. krajem februara završili smo jednu od dve učionice, sada radimo drugu.

Dragan Vujović se takođe okrenuo i ka problemima koji treba da se saniraju, ali i ono što je već sanirano.

- Truo pod, propao plafon, strašni poljski toaleti sada su prošlost. Jedina smo škola, istureno odeljenje u opštini Knić koje ima mokri čvor u školi. Radili smo kao u svojoj kući. Digli pod, najpre izbetonirali, pa postavili laminat. Zidove smo okrečili, postavili neonsku rasvetu. Sada planiramo da promenimo prozore i nadamo se da bi neki privrednik u tome mogao da nam pomogne jer smo mi ipak siromašno selo, a nemamo i to sami da kupimo - objasnio je on.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Kada je prva učionica bila završena, krajem februara, usledilo je svečano otvaranje i zakuska. Meštani Pajsijevića odmah su krenuli u dalju obnovu, druge učionice i prostora gde su smešteni muzejski eksponati.

Škola u Pajsijeviću trenutno ima trinaestoro đaka od prvog do četvrtog razreda. Od sledeće godine u prvi razred kreće još troje prvaka. Stariji seljaci šeretski kažu da su one mlađe zadužili da škole opet bude puna kao nekad. Posebno ističu primer Krstivoja Beloice, koji ima petoro dece. U šumadijskom selu Pajsijević ima 100 kuža, oko 400 glasača.

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA