RAD U PAKLU: Rudari koji rade na vulkanu žive 30 godina

Za dvanaest sati koliko traje smena nekoliko puta prenesu korpe sumpora teške i do 90 kilograma. Opremu za rad nemaju

  • 0

U Ijan vulkanskom kompleksu, oko 200 rudara zarađuje za život vadeći sumpor na živom vulkanu 12 sati dnevno, a zbog užasavajućih okolnosti u kojima rade, njihov životni vek je u proseku 30 godina.

Radnici koji zarađuju samo tri funte na dan, i do deset puta dnevno kamenom stazom sa dna vulkana izvlače korpe žutog sumpora, koje teže od 70 do 90 kilograma.

Ovi ljudi rizikuju živote kako bi snabdeli sirovinama rafinerije i kompanije za poizvodnju deterdženata.

Toksični vazduh i dim mogu biti fatalni ukoliko se udišu dugo, a kako rade bez ili sa vrlo malo opreme za rad, prinuđeni su da se štite od dima držeći mokru krpu na licu ili ako imaju sreće, noseći gas masku.

Ozbiljne povrede, posebno leđni i očni problemi su česti, ali dobit je dupla u odnosu na zaradu na lokalnim plantažama kafe.

Na najvećem jezeru sumporne kiseline na svetu ph vrednost iznosi 0,5 kao i kiselina iz akumulatora automobila, tirkizne je boje i prostire se na kilometar širine zapadno od Gunung Merapi stratovulkana - najviše tačke Ijen vulkanskog kompleksa.

Sumpor je prirodni izvor sumporne kiseline koja se koristi u rafinerijama ulja i proizvodnji deterdženata i đubriva.

(Telegraf.rs / DailyMail)

 

 

 

 

 

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA