Al Kaida planirala napad na papu i Vatikan!

Italijanska policija je otkrila ćeliju militanata na Sardiniji, a među njima je bio i bombaš samoubica, koji je planirao potencijalni napad na Svetu stolicu

  • 8

Vatikan je bio moguća meta terorističkih napada grupe povezane s Al Kaidom, saopštili su italijanski zvaničnici nakon hapšenja ekstremista u toj zemlji.

Italijanska policija je otkrila ćeliju militanata na Sardiniji, a među njima je bio i bombaš samoubica, koji je planirao potencijalni napad na Svetu stolicu.

Kako piše BBC, veruje se da su neki od osumnjičenih odgovorni za organizaciju napada na pijacu u pakistanskom gradu Pešavaru iz 2009, kada je ubijeno 137 osoba, što je najsmrtonosniji napad u tom gradu.

U akciji italijanske policije uhapšeno je 18 osoba, saopšteno je da su neka lica pobegla iz zemlje, kao i da operacija još traje.

Foto: Tanjug/AP/Raqqa Media Center Foto: Tanjug/AP/Raqqa Media Center

Lokalni mediji javljaju da su dvojica uhapšenih štitili Osamu bin Ladena.

Tužilac Mauro Mura je rekao novinarima da je bilo indicija da su osumljučeni za terorizam, koji su planirali napade u Pakistanu i Avganistanu, takođe planirali napad na Vatikan.

Policija je danas sprovela racije širom Italije i na meti su imali 18 osoba osumnjičenih za veze sa Al Kaidom.

Neki su uhapšeni, uključujući osumnjičenog duhovnog vođu, ali se veruje da su drugi napustili zemlju, dodaje Rojters.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Šef policijske jedinice koja je vodila istragu Mario Karta rekao je kada su novinari pitali za više detalja o mogućem napadu na Vatikan, da je istraga u presretanim telefonskim pozivima čula da su osumnjičeni govorili o pokretanju velikog džihada u Italiji i da se u tim razgovorima, kao moguću metu pominjali Vatikan.

Svi osumnjičeni su Pakistanci ili Avganistanci, naveo je Karta za Rojters, dodajući da je operacija još uvek u toku.

Hapšenja u Italiji izvedena su samo dva dana nakon što je francuska policija uhapsila 24-godišnjaka koji je planirao napade na crkve u Parizu.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Planirani napad na sedište poglavara Rimokatoličke crkve, prema proceni Vatikana, nije relevantan, jer takve pretnje datiraju iz 2010. godine i stoga danas nije od posebnog značaja, saopštio je portparol Vatikana Federiko Lombardi.

- Iz onoga što se čini, te (bezbednosne pretnje) se odnose na hipoteze koje datiraju iz 2010. godine, a koje se nisu dogodile. Stoga, danas one nisu relevantne i nema razloga za posebnu zabrinutost", naveo je Lombardi u pisanom saopštenju, pošto je glavni tužilac Kaljarija Mauro Mura obelodanio zaveru za napad na Vatikan -  prenela je agencija AP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA