TRI NOVE HALE U SMEDEREVU: Vučić postavio kamen temeljac

Vrednost radova je 113 miliona dinara, a rok za završetak 22. jul ove godine, Vučić naglasio da Smederevo postaje industrijski centar

  • 0

Premijer Srbije Aleksandar Vučić postavio je danas kamen temeljac za izgradnju tri hale u Industrijskoj zoni Smederevo, koje će graditi lokalna samouprava i italijanski investitor, i poručio da svaka nova investicija pokazuje da Srbija ide krupnim koracima napred.

Jednu halu površine 3.000 kvadratnih metara gradiće grad Smederevo za investitore koji su već pokazali interesovanje, vrednost radova je 113 miliona dinara, a rok za završetak 22. jul ove godine.

Druge dve hale napraviće italijanska kompanija "ČVI", koja se bavi proizvodnjom kotrljajućih ležajeva za namensku industriju, a te hale, na površini od 4.000 kvadratnih metara, biće završene u novembru.

Vrednost investicije je četiri miliona evra, a očekuje se da do kraja godine bude zaposleno 100 radnika.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

Premijer je u obraćanju rekao da Smederevo postaje srpski industrijski centar, posle pokretanja proizvodnje u smederevskoj Železari i dolaska novih stranih investitora.

On je naveo da je vlada investitorima uvek na raspolaganju i da će uvek želeti da pomogne, a njima poželeo da dugo posluju u Srbiji, da dobro zarađuju, ali i da zaposle što više radnika iz Smedereva i tog dela zemlje.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što će sve tri hale graditi srpske firme.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

- Kada smo prošli put stavljali kamen temeljac za finski PKC, malo ko je verovao da će na vreme biti završeni radovi i da će biti zaposleni radnici. Hala je izgrađena pre roka i danas tu radi 623 radnika, a do kraja godine će ih biti 850 - naveo je Vučić.

On je dodao da će u toj finskoj firmi dogodine biti zaposleno još najmanje 650 ljudi.

Vučić je rekao da je otvaranje svakog novog pogona pokazatelj da se krupnim koracima grabi napred, navodeći da to svi građani Srbije ne mogu odmah da osete, ali da se i po budžetu Grada Smedereva može videti boljitak u tom mestu.

Foto: Tanjug/Oksana Toskić Foto: Tanjug/Oksana Toskić

On je naveo i da je lokalna samouprava od vlade dobila 37 hektara zemljišta, koje je Grad Smederevo, kako je naveo, svojim angažovanjem uspeo da iskoristi na najbolji način.

Premijer Aleksandar Vučić izjavio je danas da je budžetski deficit u prvom kvartalu ispod tri odsto, što je uspeh koji ni pojedine evropske zemlje ne mogu da dostignu.

- Zahvaljujući hrabrim i odgovornim reformama Srbija je očigledno na dobrom putu konačnog rešavanja problema javnih finansija, što će omogućiti više investicija, ulaganja u budućnost - rekao je Vučić u Smederevu, gde je danas postavio kamen temeljac za izgradnju tri hale u industrijskoj zoni, čiji su investitori italijanske kompanije.

Premijer je primetio da se finansijski problemi ne mogu rešiti za tri ili šest meseci, ali, kako je istakao, očigledno je da smo na dobrom putu.

- I mislim da to ljudi itekako dobro vide -  rekao je on.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

- Ako i u narednih pet meseci budemo tako uspešni, to će svi građani, penzioneri i zaposleni u javnom sektoru, osetiti - uveren je premijer.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić otvorio je danas u Smederevu proizvodni pogon belgijske kompanije Meteh i pozvao druge belgijske investitore, koji borave u poseti Srbiji, da ulažu u našu zemlju, ističući da Srbija nudi najbolje uslove za poslovanje u regionu.

Vučić je, nakon otvaranja proizvodnog pogona belgijskog preduzeća za proizvodnju metalnih delova i sklopova od lima, rekao da niko u regionu ne može da pruži tu vrstu političke i ekonomske stabilnosti i sigurnost za investitore kao što može Srbija.

Premijer je istakao da Srbija ima precizne uslove, ali da je otvorena za dogovor kako ti uslovi mogu da se poprave.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Kako je dodao, svaki potencijalni investitor dobiće i mentora i imaće punu pažnju Vlade Srbije.

- Možemo da se dogovaramo kako da zajedno, dodatno, popravimo uslove poslovanja kao što su pitanja poreza na dobit, na imovinu, na plate - rekao je Vučić.

On je zahvalio kompaniji "Meteh" koja je povećala broj zaposlenih u prethodnom periodu sa 100 na 200, a plan je da bude i 300 zaposlenih.

Vučić je takođe zahvalio toj kompaniji zato što je dovela 30 potencijalnih investitora iz Belgije, koji danas obilaze Viminacijum, industrijsku i slobodnu zonu.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Ono što je za njih važna vest je da ćemo im pomoći oko poreza na imovinu, poreza na zgrade, kao i poreza na dobit - rekao je Vučić i pozvao ih da zamole sve prijatelje da dođu i ulažu u Srbiju.

Vlada Srbije im, podvukao je, garantuje da nigde u regionu ne mogu da dobiju bolje uslove za poslovanje.

Predstavnik kompanije "Meteh" Eduard Ruten naveo je da je veoma ponosan što je više od 30 biznismena iz Belgije došlo u Srbiju tražeći priliku za investicije, ističući da u Srbiji investitori imaju mnogo mogućnosti.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

On je rekao da je u "Metehu" trenutno zaposleno 200 radnika, a da će u narednom periodu taj broj ići i do 300, i dodao da je do sada u fabriku u Srbiji investirano 12 miliona evra.

"Meteh" je isporučilac kompletnih projekata i sistema napravljenih od čeličnih i lakih limova.

U novoj proizvodnoj hali će se proizvoditi metalni delovi i sklopovi od lima.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da je suština rukovođenja i liderstva da se urade najbolje stvari za svoju zemlju i građane, a ne da se zarad glasova na izborima bilo kome čine ustupci.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

Vučić je, u razgovoru sa novinarima o radu vlade u godinu dana, podsetio da u ekspozeu nije obećavao kule i gradove, med i mleko, već da će zarad boljitka biti proliveno mnogo suza.

Kako je rekao, čim su se završile poplave, krenulo se u donošenje reformskih zakona, o radu, stečaju, penzijama...

On je naveo da će ti, i drugi reformski zakoni koji su doneti, doprineti tome da Srbija na svetskoj biznis listi skoči za 30 do 40 mesta.

Srbija je najbolje mesto za investicije u ovom delu Evrope, poručio je danas premijer Srbije Aleksandar Vučić u Smederevu.

- Naša politička i ekonomska stabilnost je nešto što uz uslove i podsticaje koje dajemo investitorima čini Srbiju najboljom zemljom za ivnestiranje u ovom delu Evroope", rekao je Vučić na konferenciji za novinare, pošto je postavio kamen temeljac za izgradnju tri hale u Smederevu.

Foto: Tanjug/Irfan Ličina Foto: Tanjug/Irfan Ličina

Uz napomenu da Srbija ima ogromnu konkurenciju u privlačenju stranih investicija, Vučić je rekao da je naša zemlja uspela da od 18 firmi privuče više od jedne trećine.

- Srbija je najbolje mesto za investiranje. Vodimo računa o svakom investitoru, ovde je danas bilo 30 belgijskih proizvođača i svi oni smatraju da je Srbija najbolje mesto za ulaganje. Time se bavim svakog dana - poručio je Vučić.

Premijer je napomenuo da onaj koji uspeva nekako da "izgura" nasleđene probleme u smederevskoj Železari, u petrohemijskom kompleksu i drugima, zaslužuje priznanje.

Foto: Tanjug/Rade Prelić Foto: Tanjug/Rade Prelić

- Imao sam preko 60 sastanaka sa ljudima iz Želežare, to je ogromno vreme i resursi, a veliki problem smo rešili. Idite u Smederevo, puni su kafići, jer ovde dođe redovnih 12.000,13.000,15.000 plata koje ne kasne i koje se povećavaju - rekao je Vučić, koji veruje da će narednog meseca početi da se rešava i pitanje FAP-a.

On je poručio da će Vlada Srbije nastaviti da radi teško i da je to jedino što može da obeća.

Vučić je podsetio da je pre samo godinu dana Srbija bila pred bankrotom i da je uveren da će Srbija, pošto je Vlada Srbije morala da donese teške odluke u spoljnoj, unutrašnjoj plitici, ekonomiji i da štedi, pre kraja godne imati i više da potroši.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA