Predsednik Češke: Evrovaluta je katastrofa!

Šef češke države Vaclav Klaus tvrdi da bi uvođenje jedinstvene evropske valute bilo greška i da je dobro što ta država nije pristupila Budžetskom paktu EU

  • 0

Predsednik Češke Vaclav Klaus rekao je da bi uvođenje jedinstvene evropske valute bila bi greška. On je za televizijski kanal "Frans 24" rekao da smatra da je odluka Češke da ne prihvati Sporazum o budžetskoj stabilnosti bila razumna. Jedine dve zemlje koje nisu prihavtile sporazum su Britanija i Češka.

- Evrovaluta je katastrofa. Nadam se da u Francuskoj ljudi znaju da je evro katastrofa. To je bio pogrešan projekat - poručio je Klaus.

On smatra da se Prag ponašao razumno kada je odbio da se priključi takozvanom Budžetskom paktu Evropske unije.

- Za nas je to jednostavno neprihvatljivo. Ideja da se odgovornost za budžet prenese negde u Brisel, da se budžet ne usvaja u zemlji, već da se odluka o njemu prepusti tehnokratama i birokratama, to je za nas neprihvatljivo - rekao je Klaus.

Sporazum o budžetskoj stabilnosti prihvatilo je 30. januara u Briselu 25 od 27 članica EU. Češka i Britanija su odbile da se pridruže tom budžetskom sporazumu, pri čemu je Prag svoju odluku izneo tokom briselskog samita, dok je Britanija još u decembru 2011. saopštila da neće potpisati taj fiskalni pakt.

 

(M. S. / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA