SAMO DA NE UMREMO BEZ SVEĆA: Tragična priča srpskih staraca sa sela!

U skoro 200 naselja u Srbiji više od polovine domaćinstava je samačko. Mnoge starce deca ne posećuju ili to čine jednom ili dva puta godišnje. Kao opravdanje navode da su nezaposleni, ili nemaju para da plate prevoz

  • 26

U nekim šumadijskim selima toliko je malo mladih stanovnika, da se dešava da na sahranama nema ko dovoljno snažan da kovčeg spusti u raku, pa to čine sveštenik i vlasnik pogrebnog preduzeća.

 

Vlasnik jednog pogrebnog preduzeća iz Kragujevca svedočio je da su mu se takve stvari više puta desile.

 

- Raku obično kopaju po dva ili tri muškarca i to košta oko 9.000 dinara. Ima sirotinje, posebno na selu, koja to ne može da plati. I kada mogu, često u selu ne živi niko mlađi od 60 godina, pa nema ko da kopa ni za 15.000 dinara. Nekada je na selu kopanje rake bila usluga među familijama, po principu "ti meni, ja tebi". Sada nema ko kome da učini, niko dovoljno jak da kopa. Dešavalo se da i kada je dan pre raku neko već iskopao, sutradan na sahrani nema ko da nosi i spusti sanduk u tu raku. Sve sami starci od po 80 godina. Ja pogrebnim vozilom doterao sanduk i ne znam šta da radim, niko se sanduka ne prihvata. Pogledamo se pop i ja i jasno nam je šta nam je činiti, mi sanduk donesemo i spustimo u grob. Starci plaču, što za umrlim, što za opštom tugom u selima, kaže ovaj pogrebnik dodajući da ne bi bio u koži ni živima koji znaju da ni njih neće imati ko na poslednji put da otprati.

 

U skoro 200 naselja u Srbiji više od polovine domaćinstava je samačko. Svako drugo jednočlano domaćinstvo u Srbiji je staračko. Stanje je dramatično lošije kada ti starci sami žive u zabačenim brdsko-planinskim selima.

 

Foto: Telegraf.rs

Foto: Telegraf.rs

 

Mnoge od njih deca ne posećuju ili to čine jednom i dva puta godišnje. Kao opravdanje navode da su nezaposleni, nemaju para da plate prevoz, a nemaju više šta sa sela da ponesu jer stari nisu u stanju da nešto proizvedu.

 

Najveći strahovi starijih koji žive potpuno sami jesu da ne umru "bez sveće", svedoče istraživanja. Strah im se obistinio.

 

(M. Raca)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nislija

    29. april 2015 | 20:33

    Deca su im nezaposlena! Pa umesto da gladuju u gradu bolje im je da se vrate u selo iz kojeg poticu gde imaju sve!

  • mladen

    29. april 2015 | 22:23

    Sram ih bilo da neobidju Roditelje.Samo da se zna isto tako ce njih njihova Djeca obilaziti.Kako zasluzis tako ti se Vrati.

  • Jelena

    29. april 2015 | 20:50

    To je zalosno ali tako,al ne obici svoje roditelje to je sramota,takva dijeca misle da su sami sebi dali zivot.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA