POSLEDNJI LEGIONAR KOJI JE POGINUO BIO JE SRBIN: Priča iz sedišta Legije stranaca u Francuskoj

- Poslednji poginuli tokom služenja u Legiji stradanja, Dejvid Nikolić, bio je izuzetan vojnik i imao je sjajnu karijeru. U decembru sam u našem centru za obuku u Kastelnodariju, po tradiciji, preveo u rang mlađeg vojnika najboljeg u klasi, koji je poreklom Srbin. Sva simbolika je tu - kaže Žan Moren, glavni komandant Legije stranaca

  • 8

Legija stranaca je oduvek bila predmet različitih priča i legendi, a navodi se da tek svaki osmi uspe da prođe obuku. U gradu Obanj u Francuskoj, blizu Marselja, nalazi se vojni kompleks koji krije svet Legije stranaca.

Unutar kompleksa nalazi se komandna zgrada, vežbalište, poligon, kantina, kao i spomenik poginulim borcima. Šef uprave za širenje značaja i nasleđa ove institucije, potpukovnik Pjer navodi da postoje dve strane Legije stranaca - jedna romantična strana koja govori o tradicionalnim uniforma i običajima i druga, koja govori o modernom, obučenom i pripremljenom legionaru.

Zvanično, Legija stranaca je elitna borbena jedinica u službi Francuske, koja je sastavljena od stranih državljana kojima Francuska daje oružje i opremu da je brane. Danas se u Legiji bori oko 6.900 ljudi, a među njima su 90 odsto stranci.

Kandidati ne smeju da imaju preko 40 godina, a opservacija kandidata traje dve nedelje kada se testira njegova fizička snaga, motivacija i spremnost za maksimalne napore. Jedan od uslova je da nisu u braku, a test prođe tek svaki osmi kandidat.

 

Foto: Wikimedia/Utente:Jollyroger Foto: Wikimedia/Utente:Jollyroger

- Ne regrutujemo robote - naglašava potpukovnik Pjer za Novosti.

Vrhunac obuke je test izdržljivosti u Gvajani, gde su kandiati prepušteni sami sebi tri dana bez hrane i stvari potrebnih za preživljavanje. Ko prođe obuku i ispuni sve zahteve, postaje legionar.

Foto: Wikimedia/davric Foto: Wikimedia/davric

Divizijski general i glavnokomandujući Legijom stranaca Žan Moren je za Novosti govorio o posebnoj povezanosti Srbije i Francuske.

- Bez obzira na nacionalnost, svaki legionar je za nas isti. Nije važno da li je Srbin, Englez, Nemac, Rus, Poljak ili Kinez. Postoji,  naravno, jaka veza s vašom zemljom. Imamo dosta bivših i sadašnjih srpskih legionara. Veze između Srbije i Francuske su istorijske, stvorene u zajedničkoj borbi u svetskim konfliktima. Poslednji poginuli tokom služenja u Legiji stradanja, Dejvid Nikolić, bio je izuzetan vojnik i imao je sjajnu karijeru. U decembru sam u našem centru za obuku u Kastelnodariju, po tradiciji, preveo u rang mlađeg vojnika najboljeg u klasi, koji je poreklom Srbin. Sva simbolika je tu - kaže Moren za Novosti.

Foto: Wikimedia/davric Foto: Wikimedia/davric

Jedinice Legije stranaca trenutno se nalaze u pojasu Sahare u Maliju, Čadu i Nigeriji, u Centralnoafričkoj Republici, u Obali Slonovače, a u Ujedinjenim Arapskim Emiratima postoji stalna jedinica, u okviru sporazuma o odbrani koji Francuska ima sa tom zemljom.

(Telegraf.rs / Izvor: Večernje novosti)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    30. april 2015 | 12:30

    Samo naša lida deca ginu za Francuske interese i pare. Ej al smo nesretni kad nam prevare decu i odvedu umsvetska bespuća da ginu za ništa. Za drndavi kapitalizam i nacionalizam. Nek nas Bog sačuva takvih prijatelja koji svoju decu čuvaju a našu guraju u smrt za sopstvene interese. Trebalo bi uvesti zakon da svako ko ode u tudju vojsku mora posle da radi 10 godina sa decom po školama i priča da je sve to bila jedna velika glupost, normalno oni koji prežive!

  • Johnny bravo

    30. april 2015 | 18:54

    Ima I lepih trenutaka... Ali nikad vise.

  • Francuz

    30. april 2015 | 12:33

    Uzmi ti 90% francuze da ginu za tvoju francusku,a ne nasu decu i ostale, da lepo ja regrutujem tvoje francuze od po 20-25god. pa da ih postavim da brane beograd 99god. od amerikanaca,ili u ukrajinu... ,uzgajate ih kao stoku i povadite im organe koje prodajete kada poginu u ratu ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA