• 17

SUPER SRBIN: Ispovest čoveka koji je prodao čips Pepsiju za 200 miliona evra! (FOTO)

- Još 1985. imao sam platu u Partizanu dve i po hiljade maraka, u vreme kada je Igor Milanović imao hiljadu i po. A on je bio prvak sveta - kaže Andrej Jovanović, jedan od osnivača kompanije Marbo, u svom prvom intervjuu srpskim medijima

  • 17

Andrej Jovanović, jedan od osnivača kompanije Marbo, koja pre nekoliko godina prodata Pepsiju za više od 200 miliona evra, nedavno se pojavio kao investitor, zajedno s jednim od najvećih svetskih investicionih fondova "Mid Europa Partners", u kupovini "DFG", u čijem sastavu su "Imlek", "Bambi" i "Knjaz Miloš".

Jovanović će biti prvi čovek kompanije "Moji brendovi" koja objedinjuje ova tri naša velika brenda. Prvi put se prvi pojavio u javnosti, a u intervjuu za Nedeljnik ekskluzivno je ispričao sve o nastanku Marba, najvećeg ekonomskog čuda post tranzicione Srbije.

U razgovoru za Nedeljnik insistirao je na tome da je sve uradio zajedno s Bojanom Milovanovićem, svojim nekadašnjim klupskim drugom iz hokejaškog kluba Partizan.

- Boka i ja, koji smo sve ovo napravili, družimo se od moje desete, a njegove šesnaeste godine. Od tada smo zajedno i ne razdvajamo se - kaže Andrej Jovanović.

Foto: Nedeljnik

Foto: Nedeljnik

Kako kaže, ideja za Marbo čips rođena je 1994. u Atini.

- Već sam imao dvoje dece, koja su svaki dan donosila kući iz zabavišta velike kese grickalica, i krenuo sam da razmišljam principom: "Zašto ne bismo mogli ovo da pravimo kod nas?". Krenuli smo kao biciklom na mesec. Ništa nismo znali o tome."

Jovanović priča kako su pronalazili najbolje tehnologe i kako su postepeno razvijali posao, kako su putem iz Novog Sada ka Iloku, koji je vozio samo vojnike na ratište, išli da renoviraju napuštenu fabriku kad niko nije verovao da mogu nešto da naprave.

Foto-ilustracija: FreeImages/mzacha

Foto-ilustracija: FreeImages/mzacha

On je i skenirao stanje srpske privrede i odnosa biznisa i politike. Posebno se osvrnuo na probleme koji su posledica odnosa takozvanih "ritejlera", odnosno velikih trgovinskih lanaca.

- To je suštinski veliki problem za ovu industriju i za ovu sredinu kako bi se sačuvalo ono što ovu zemlju najviše interesuje, a to su radna mesta. Imamo mnogo proizvođača. Uzmite vodu, ima ih deset. Dođe vam, na primer, Lidl ili Delez, i on te uceni i kaže: "Moraš da mi radiš moju robnu marku". Tu marže nema. A da bi ta proizvodnja opstala, moraš da otpustiš ljude i sve da "autsorsuješ". E, tu je problem, jer ako neko neće, on ode kod drugog. To je suštinski društveni problem - primećuje Jovanović.

Prema njegovim rečima, "svi mi znamo da je jedini dijamant ove zemlje agrar".

Foto: Promo

Foto: Promo

- A šta traži agrar? Traži dvadeset godina ulaganja, da bi onda taj koji dođe posle dvadeset godina seo na holandski model. Ali, ko ovde ima vremena da čeka dvadeset godina? Kad se 2000. promenila vlast, da je tad neko radikalno radio na razvoju agrara, danas bismo svi drugačije pričali. Ovde su, ipak, svi našpanovani na kratko. Uspon Marba je trajao 14 godina - ističe Jovanović.

Interesantno je da su njih dvojica, pre poslovne karijere, tokom osamdesetih pomogli Partizanu da uzme jedini veliki trofej za srpski hokej -  šampionsku titulu protiv slovenačkih Jesenica, koje su tih godina dominirale. Andrej Jovanović je čak postigao odlučujući penal u poslednjoj utakmici finala.

- Kad je počelo da se raspada, prepoznao sam da treba da prestanem da igram hokej; imao sam 23 godine, bio sam u zenitu karijere, bio sam tražen, mogao sam da idem u Italiju, u druge zemlje. Ljudi verovatno ne znaju, ali još 1985. imao sam platu u Partizanu dve i po hiljade maraka, u vreme kada je Igor Milanović imao hiljadu i po. A on je bio prvak sveta. Partizan je hteo da dominira, jer se videlo da se sprema raspad zemlje, a želeli smo da osvojimo "nešto" slovenačko - priseća se Jovanović.

Foto: Promo

Foto: Promo

- Ja sam samo prepoznavao sopstveni tajming. Jedino što više vredi od bilo kog kapitala jeste tajming. Koliko god da imaš para i kapitala, ako imaš loš tajming, izgubićeš ga, a ako nemaš kapitala, a imaš dobar tajming, napravićeš ga - poručuje Jovanović.

O svemu opširinije u novom broju magazina Nedeljnik.

(Telegraf.rs / Izvor: Nedeljnik)

Komentari

  • Markko

    Sada tek vidim koliko budzet republuke Srbije "curi" kroz Zvezdu,Partizana,a koliko bi pametnih stvari moglo da bude uradjeno za gradjane Srbije. Molim hitnu privatizaciju Zvezde i Partizana i ulaganje tih para u skenere, ultrazvukove, porodilista, bolnice..

  • ana

    nekada smo jeli cips kao deca radnika a danas kao akademski gradjani samo gledamo u njega

  • Nema brzih para

    Svaka čast! Od svog rada, polako, sa strategijom i pozitivnom energijom ka cilju. Tako se to radi dragi moji!

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima