DA LI ĆE SRBI I HRVATI OVAKO? Česi i Slovaci potpisuju peticiju, žele da se ujedine! (VIDEO)

- Zajednička država imala bi veći značaj u svetu, bila bi jača, bolje bi odolevala pretnjama spolja i efikasnije bi sprovodila samostalnu spoljnu i unutrašnju politiku - saopštio je pokretač incijative publicista Ladislav Zelinka

  • 47

Česi i Slovaci krenuli su u kampanju da prikupe 150.000 potpisa u Slovačkoj i 50.000 u Češkoj na zajedničku peticiju kako bi naterali zvaničnike u Pragu i Bratislavi da 2018. godine raspišu u obe zemlje obavezujući referendum o ponovnom ujedinjenju u Čehoslovačku.

BRAĆA ČESI: U Pragu održan skup pod nazivom "Kosovo je srpsko"

Pokret nazvan Čehoslovačka 2018. na svom sajtu navodi da je 1992. godine odlučeno namenski i iz političkih razloga da se razbije zajednička država koja je dobro funkcionisala a građanima nije omogućeno da kažu na referendumu šta misle o podeli Čehoslovačke.

- Prema anketama, veliki deo stanovnika smatra da je podela Čehoslovačke bila greška i ne bi na to pristali da se glasalo. Na primer, u anketi Češke televizije 70 odsto anketiranih označava podelu zemlje za pogrešan korak i smeta im što nisu mogli da se izjasne. Prema (slovačkom) listu SME, 40 odsto Slovaka htelo bi ponovo da živi sa Česima - piše na sajtu pokreta za ponovno ujedinjenje.

Činjenica da su Čehoslovačku podelili tadašnji političari, predvođeni tadašnjim češkim premijerom Vaclavom Klausom i slovačkim Vladimirom Mečijarom, a da su kategorično odbili da daju priliku građanima da se izjasne na referendumu jedna je od retkih mrlja na češko-slovačkom "plišanom" razvodu.

Printskrin: Youtube/Bobo-Slovak Printskrin: Youtube/Bobo-Slovak

- Zajednička država imala bi veći značaj u svetu, bila bi jača, bolje bi odolevala pretnjama spolja i efikasnije bi sprovodila samostalnu spoljnu i unutrašnju politiku - saopštio je pokretač incijative publicista Ladislav Zelinka.

Jedan od argumenata je i to što Česi i Slovaci u anketama stabilno, posebno od zajedničkog ulaska u Evropsku uniju 2004. godine označavaju jedni druge ja najprijateljskiji i najbliži narod na svetu, a bez obzira na to ko je trenutno na vlasti u Pragu i Bratislavi, levica ili desnica, saradnja dve zemlje je besprekorna.

Godina 2018. je odabrana kao duboko simbolična pošto će tada Česi i Slovaci slaviti stotu godišnjicu nastanka Čehoslovačke i realizacije vizije prvog čehoslovačkog predsednika Tomaša Gariga Masarika o zajedničkoj državi.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • топлистанадреалиста

    1. maj 2015 | 19:09

    Зашто са xрватском???? Не са црномгором или што је најприродније са Босном ради РС, него са xрватском?! Зашто би се Србија уопште уједињавала са било ким?.......сви добро знамо како су се разишли Чеси и Словаци, а како Срби и xрвати!

  • Zeljko PSG ex JSO

    1. maj 2015 | 14:21

    Nikad a možda ni tad'.

  • Biljana

    1. maj 2015 | 13:25

    NEKA HVALA! Dobrosusedski odnosi svakako, sve preko toga nikako! Mnogo je krvi palo, preko toga se ne moze. Mrznju ne treba negovati, ne treba robovati mracnoj proslosti, ali radi buducunosti, ne sme se proslost ni zaboraviti.Ssvaka vaska obaska!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA