AKO BUDE RATA, OVE ZEMLJE SE MOGU ODBRANITI: Nećete verovati koje su i na kom mestu je Rusija!

Britanski list "Independent" je istraživao ovu temu, pa je napravio listu od nekoliko država sa najboljim odbrambenim mogućnostima

  • 25

U svetu se trenutno vodi veliki broj ratova, a mnogi tvrde da je svet ušao u Drugi hladni rat, pa se neretko pominje i mogući sukob Zapada sa Rusijom. Tim povodom postavlja se pitanje koje zemlje bi mogle da se najdelotvornije odbrane od invazije.

Britanski list "Independent" je istraživao ovu temu, pa je napravio listu od nekoliko država sa najboljim odbrambenim mogućnostima, što naravno ne znači da nema i drugih koje bi trebale da se nađu tu.

Švajcarska

S obzirom na to da je ova država okružena planinskim lancima, to joj je vekovima donosilo korist u sprečavanju prodora neprijateljskih trupa. Odbrana ove zemlje zasniva se na Alpima kao odbrambenom zidu.

U skladu sa time, širom alpske regije napravljene su brojna utvrđenja. Švajcarska je takođe povezala sve ključne puteve, mostove i infrastrukturu na način da ih može brzo uništiti, što bi neprijatelja nateralo na trošenje vremena i energije u traženju adekvatnog prolaza.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Iako Švajcarska ima oko 150.000 ljudi u aktivnom sastavu vojske, u slučaju invazije, vojska odmah na raspolaganju ima gotovo četiri miliona borbeno pripravnih građana.

Novi Zeland

Ova ostrvska zemlja je od Australije udaljena oko 1.600 kilometara, što je najbliže veliko kopno, dok je Azija još dalje.

Pripremanje invazije na Novi Zeland predstavljalo bi logističku noćnu moru bilo kojoj sili.

Australija

Slične stvari kao i za Novi Zeland važe i za Australiju, koja je ipak manje izolovana zbog svoje veličine.

Foto: Tanjug/AP Photo/Hasan Jamali Foto: Tanjug/AP Photo/Hasan Jamali

Početak invazije na Australiju bio bi lakši, ali zbog ekstremnih klimatskih uslova na pojedinim područjima ove ogromne države zauzimanje teritorija bilo bi i te kako teže.

Island

Najmanje pristupačna država je Island, ne samo zato što se nalazi nasred severnog Atlantika, nego i zbog činjenice da nema velikih luka. Dodatnu teškoću predstavljaju planine, vulkani i lednici koji prekrivaju dobar deo ove države.

Rusija

Istorija je pokazala da je Rusija jedan od najtežih zalogaja strancima koji su naumili da je osvoje. Najočigledniji razlog je njena ogromna teritorija, što za bilo kojeg osvajača predstavlja logistički poduhvat praktično nemogućih razmera.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Tu su i klimatski uslovi koji su u različitim delovima Rusije dijametralno suprotni, a ne treba zanemariti ni raznolika reljefna obeležja- od visokih planina do nepreglednih ravnica, močvarnih područja, jezera i reka... Ključna prepreka su sami Rusi, poznati po prilično efektnim borbenim taktikama.

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • SAMOSTALNI CAR

    4. maj 2015 | 13:42

    Ne smarajte sa tom Svajcarskom. Pregazili bi ih za 2 dana. A oni ko pacovi po misjim rupama da kopaju tunele.

  • Nenad _50

    4. maj 2015 | 15:12

    Ovaj analiticar se zeya, Alo brate nema vise slanja trupa sad se salju ''petarde'' pa kad slegne dim proseta dron da sabere ko je preyiveo

  • isko

    4. maj 2015 | 19:44

    Istini za volju, koliko god ih mi ne volimo ameri su definitivno na listi, kao i kinezi koji mogu mobilizirati preko 700 miliona vojnika u slučaju rata. Neki od navedenih nemaju ni toliko metaka...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA