UZMITE OVIH 50 EVRA i zaradite trgujući naftom na svetskoj berzi!

FXLider svim čitaocima Telegrafa daje 50 eura za uspešan početak trgovanja naftom na svetskoj berzi!

  • 3

Od sredine 2014. godine, do danas cena sirove nafte pala je sa preko 100 dolara po barelu na 55 dolara i pitanje koje se logično postavlja je da li su ovi nivoi cene dno trenutnog ciklusa. U jakom silaznom trendu od juna prošle do januara ove godine cena je pala oko 59%.

FXLider svim čitaocima Telegrafa daje 50 evra za uspešan početak trgovanja naftom na svetskoj berzi, jedinoj berzi na kojoj investitori mogu zaraditi i na rastu, ali i na padu cena.

Preuzmite 50 evra za trgovanje OVDE.

Foto: AP / Tanjug Foto: AP / Tanjug

Međutim, od tada karakter tržišta se promenio. Od kraja januara, cena nafte počela je uz povremene oscilacije da se uravnotežava. Odsustvo većeg ugrožavanja bliskoistočnih zaliha uz dobru pokrivenost globalne tražnje ponudom, u narednih nekoliko godina prilično ograničava mogućnost budućeg intenzivnog rasta cene. Sada je već sasvim jasna namera Saudijske Arabije da održi tržišno učešće i da će smanjivanje proizvodnje ostaviti onim proizvođačima čiji su troškovi proizvodnje viši.

Strategija održavanja tržišnog udela Saudijske Arabije ispostavilo se da nije vezana samo za naftno tržište već i za globalno energetsko tržište. Držeći cenu nafte relativno niskom, usporava i tranziciju na obnovljive energetske izvore čiji su troškovi znatno viši, a što Saudijskoj Arabiji ostavlja više vremena da diverzifikuje svoju ekonomiju.

Foto: Flickr/10b travelling Foto: Flickr/10b travelling

Uprkos činjenici da su Sjedinjene Američke Države nastavile da proizvode mnogo više nafte nego što mogu da potroše, cena sirove nafte se oporavila u odnosu na cenu od pre mesec dana. Međutim opseg u kome se trenutno kreće nije probijen, jer je tržištu jasno da će nagli pad broja američkih naftnih bušotina u proteklih nekoliko meseci dovesti i do smanjenja proizvodnje. Smanjenje proizvodnje će se poklopiti sa sezonskim povećanjem tražnje što će verovatno dovesti i do smanjenja trenutno rekordno visokih zaliha u SAD-u.

Foto: Wikipedia/Muhaidib Foto: Wikipedia/Muhaidib

’Posmatrano na srednji rok, odnos globalne ponude i tražnje ostao je stabilan uz ekonomske izveštaje koji su naklonjeniji padu cene, međutim upravo zbog situacije na američkom tržištu bilo bi previše rizično sada očekivati pad cene, bar dok se ona ne koriguje do 60 dolara po barelu’ navode u FXLider-u.

Preuzmite 50 evra za trgovanje OVDE.

Tržište je već doživelo najniže nivoe cene kako Brent-a tako i WTI nafte ali još uvek postoji nekoliko faktora koji pozivaju na oprez. Izveštaji, kada je u pitanju američko tržište nafte, ne podržavaju rast cene, zalihe benzina porasle su 26% u poslednjih godinu dana i trenutno se kreću oko 82 miliona barela što je rekordno visoka vrednost, a Cushing (skladište goriva u Oklahomi) koristi 80% svojih kapaciteta. Cushing je takođe i centar ugovaranja cene Njujorške merkantilne berze ( NYME) za WTI naftu.

’Pred nama je takođe i sastanak OPEC-a zakazan za 5. jun na kome će se raspravljati o eventualnom smanjenju proizvodnih kvota.

Ukoliko proizvodnja bude zadržana na dosadašnjem nivou teško je da se može očekivati značajniji rast cene u budućem periodu’ kažu u FXLider-u.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA