DIVLJI, DIVLJI ZAPAD: Šokiraće vas koliko PIŠTOLJA I REVOLVERA imaju SRBI!

- Postoji tradicija i ljubav ka oružju kod našeg naroda, koja se prenosi s kolena na koleno. Oružje je relativno lako nabaviti i to po dosta niskim cenama - kaže Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti

  • 14

Kampanja za legalizaciju oružja u Srbiji je u jeku, a do sada je dala vrlo slabe rezultate. Iako je predato 480 komada oružja, 40.000 komada municije i 264 bombi, to je vrlo malo s obzirom na količinu oružja koje u Srbiji postoji.

Prema procenama stručnih organizacija i MUP-a Srbije, u posedu državljana Srbije nalazi se između milion i prema nekim procenama, čak dva miliona komada oružja. Skromnije policijske procene kažu da se u posedu Srba nalazi oko pola miliona pištolja i revolvera.

Oko 15 procenata građana Srbije ima dozvolu za posedovanje oružja, dok manje od 2.000 ima dozvolu za nošenje.

- Postoji tradicija i ljubav ka oružju kod našeg naroda, koja se prenosi s kolena na koleno. Oružje je relativno lako nabaviti i to po dosta niskim cenama. Da bi se rešio problem postoje dva načina. Ili dopustiti slobodno posedovanje oružja, kao u nekim američkim državama ili potpuno zabraniti oružje, sem za policiju i agencije za obezbeđenje. To bi, međutim, značilo da treba pohapsiti pola Srbije, što je nemoguće - objašnjava Zoran Dragišić, profesor Fakulteta bezbednosti.

Foto: Medija centar Beograd Foto: Medija centar Beograd

Broj registrovanog oružja kod državljana Srbije je iznad evropskog proseka. U Srbiji je to 14,7 komada oružja na 100 stanovnika, u Crnoj Gori 13,2 komada, u BiH je 9,3 komada oružja, dok je u Hrvatskoj 8,4 komada oružja na 100 stanovnika.

(Telegraf.rs / Izvor: vesti-online.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Rodoljub

    4. maj 2015 | 13:09

    Normalno da legalizacija ima slab odziv, ko je lud da posle toga plaća još i porez na oružje. Ovako čuva ga u kući i ćuti isto mu je kao i onom ko ima dozvolu, osim što ništa ne plaća državi.

  • senzacionalizam

    4. maj 2015 | 12:40

    Ne znam je ove strasno i opasno pa svi imamo po pusku 2 u kuci eventualno neko i pistolj.Zabrana ne donosi nista jer onaj ko je kriminalac ga nece to spreciti ,a onaj ko ima koristi ga za lov ili kao uspomenu u kuci.Bolje recite koliko ima partijskih knjizica u Srbiji i politicara ukupno od mesnih zajednica do ministara i zamenika i koliko ima policijskih i vojnih sluzbenika.

  • Vlada

    4. maj 2015 | 12:30

    Kuci imam skorpiona,3xtetejca,765,kalas sa preklapajucim kundakom jedno 5xkasikara i lovacku pusku. A kolicinu municije da ne spominjem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA