IMAJU NEKU JEZIVU SLIČNOST U POGLEDU, ZAR NE? Ovo su najveći monstrumi u Srbiji

Defekti kod okorelih kriminalaca su anatomski i manifestuju se u vidu fizionomije lica i lobanje, pisao je nekad Čezare Lombrozo. Njegova teorija je odavno ismejana i zaboravljena, ali čovek se zapita gledajući ove slike...

  • 64

Srbiju već godinama unazad potresaju stravični zločini silovanja i brutalnih ubistava. Crna hronika u poslednje vreme ispunjena je nazapamćenim zlodelima, a pomen imena ubica i silovatelja izaziva jezu i nakon nekoliko godina.

Svaki od tih vidova brutalnosti je priča za sebe, a osim poremećenog uma postoji još jedna stvar koja povezuje aktere ovih gnusnih zločina.

U prilog teoriji o urođenom zločincu italijanskog kriminologa Česara Lombroza, po kojoj je on smatrao da kriminalca karakterišu određena tipična konstituciona obeležja, govori i neverovatna fizička sličnost između nekoliko najvećih srpskih ubica i silovatelja. Prema ovoj teoriji, određeni ljudi imaju fizičke predispozicije da postanu zločinci i te predispozicije su nasleđene od dalekih predaka.

Ti defekti su anatomski i manifestuju se u vidu fizionomije lica i lobanje, pa tako oni imaju nisko izbočeno čelo, udubljene i kose oči, velike i klempave uši, kriv nos i izbočenu bradu.

Izdvojili smo nekoliko najvećih monstruma čija imena svi dobro pamtimo, pa vi sami uporedite:

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Nezapamćena tragedija koje je protresla Srbiju bilo je svakako masovno ubistvo u Jabukovcu kod Negotina, kad je Nikola Radosavljević u julu 2007. ubio devet komšija. On se u ranim jutarnjim časovima zaputio s puškom i ubijao redom komšije.

Radosavljević je imao psihičkih problema i lečio se u Austriji u kojoj je živeo i radio. Verovao je da je bio meta crne i vlaške magije koju su mu bacale komšije zbog čega se, nakon svađe sa ženom i pokušaja samoubistva skokom u bunar, odlučio na ubilački pohod. Poslat je u psihijatrijsku ustanovu Centralnog zatvora.

Zločin koji je takođe uznemirio Srbiju desio se takođe 2007. u avgustu, samo mesec dana nakon krvavog pira u Jabukovcu.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Tad je Danijel Jakupek u svojoj kući u Novim Banovcima nožem u kadi ubio petogodišnjeg Luku i potom ga bonsekom iskasapio i zatim na isti način presudio mališanovom ujaku Vasiliju, Jakupek je delove tela bacio u Dunav. Četiri dana kasnije, pecaroš je u travi kraj reke zatekao obezglavljeni trup dečaka, bez nogu i jedne ruke.

Ovaj monstrum se posle teškog zločina nalazi na lečenju u Specijalnoj zatvorskoj bolnici u Beogradu.

Zločin nad detetom koji je šokirao čitav region bilo je ubistvo trogodišnje Katarine u julu 2005. godine u Zvezdarskoj šumi. Ovo monstruozno delo počinio je Mališa Jeftović, očuh devojčice naočigled njene majke Katarine koja je pušila cigaretu dok se monstrum iživljavao nad devojčicom.

Ubica Mališa Jeftović je osuđen na 40 godina zatvora, a Ana Filipovć, majka devojčice na 37 godina zbog pomaganja prilikom ubistva. On je Katarinu u Zvezdarskoj šumi silovao i tukao i zadao joj povrede od kojih je kasnije preminula, dok je majka čuvala stražu.

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Ubistvo koje po svojoj brutalnosti obeležilo 2012. godinu svakako je ubistvo manekenke Vladislave Čerevenko. Darijan Musić je svirepo mučio manekenku, lomio joj svaku kost u telju, a na telu su bile vidljive i opekotine, pa se pretpostavlja da je gasio cigarete o njenu kožu.

On je osuđen na 35 godina zatvora, a telo manekenke pronađeno je u stanu.

Foto: Facebook Foto: Facebook

Serijski silovatelj Saša Mega dospeo je u javnost nakon serije silovanja koje je počinio tokom 2009. godine. On je počinio više od četiri silovanja, a prvi put je to učinio sa 17 godina.

Napadao je žene i uz pretnju nožem i silovao ih. Na saslušanju u policiji Saša Mega je priznao četiri silovanja, ali je i najavio da će se "ubiti u zatvoru jer zna šta ga tamo čeka".

Foto: MUP Srbije Foto: MUP Srbije

Poslednji brutalan slučaj silovanja i ubistva starice je nedavno potresao Srbiju. Milovan Mišić (36) iz Svrljiga, optužen je da je 2.marta ove godine prilikom pljačke silovao i ubio Milinku Jeftić (82) iz Svrljiga.

Mišić je uhapšen neposredno nakon zločina pod sumnjom da je rukama udavio staricu, ali su se posle DNK analize obistinile sumnje da je nesrećna starica i obljubljena pa mu je prvostepenom optužnicom stavljeno i silovanje na teret.

On je višestruki povratnik jer je 2000.godine u Beloinju brutalno ubio Ljubinku Nikodijević (66), koju je takođe prethodno silovao.

Foto: Telegraf Foto: Telegraf

Sve ove zločince povezuje slična konstitucija i oblik lica ukoliko se malo bolje zagledate, a vi procenite sami kolika je sličnost među njima.

(J. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA